0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialStructuri-mamut in invatamantul preuniversitar

Structuri-mamut in invatamantul preuniversitar

Dupa cum subliniaza sindicatele din educatie, o noua initiativa a Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) reuseste sa bulverseze activitatea de evaluare, examinare si curriculum din invatamantul preuniversitar. Fara o atenta analiza a posibilelor efecte, MEdC a initiat pe fuga un proiect de act normativ care reglementeaza infiintarea Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar.
"Prin noua structura, se arunca pe apa sambetei sume enorme, care s-au cheltuit in ultimii zece ani pentru ca aceste institutii, vorbesc de cele care vor fi absorbite de structura-mamut, sa devina functionale. De fapt, initiativa MEdC contine o singura certitudine: avem de-a face cu o institutie a administratiei de stat care functioneaza pe principiul «daca un lucru merge cat de cat binisor, este de datoria noastra sa-l facem sa functioneze cat mai prost»", spune Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sincatelor din Invatamant "Spiru Haret".

Patru consilii rase

Noua structura-mamut se va infiinta prin comasarea Consiliului National pentru Curriculum (CNC), Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE), Consiliului National pentru Evaluarea si Difuzarea Manualelor (CNEDM) si Centrului National de Excelenta. Primele trei (CNC, SNEE si CNEDM) au fost infiintate cu sprijin financiar de la Banca Mondiala, acordul cu organismul international fiind aprobat prin Legea nr. 126/1994. Pentru dotari si formare de personal in tara si strainatate s-au cheltuit aproximativ 10 milioane de dolari, iar peste 30 milioane  de dolari  s-au alocat pentru intoccmirea de manuale scolare in perioada 1995-2002. Prin noua miscare, care nu tine seama de nimic, MEdC  face o greseala manageriala de proportii,  respectivele institutii urmand sa-si piarda autonomia una fata de alta si sa fie comasate intr-un mamut. La cum va arata, probabil ca vom asista la nasterea unui al doilea minister al invatamantului, care sa-l secondeze sau capuseze pe primul. .

Descentralizare centralizata

De fapt, asa cum ne-a obisnuit pana acum, conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii incearca tot felul de modele sortite din start esecului. Ba, mai mult, vine chiar cu modele extrem de interesante si nemaiintalnite vizavi de descentralizarea institutionala. Descentralizare nu oricum, ci prin comasarea a patru structuri nationale. Practic, cei care elaboreaza programe si cei care le evalueaza vor fi colegi, desi era normal sa existe o adevarata independenta. Ca sa nu mai spunem ca noua institutie va absolvi si Centrele de Excelenta care ar fi trebuit sa stimuleze tinerii capabili de performanta.

Sindicatele, ignorate

Si, cum era de asteptat, noul proiect de act normativ a fost conceput de specialistii MEdC fara a fi consultati partenerii sociali – sindicatele sau cei care chiar lucreaza direct in acele servicii care vor fi inghitite.
"Este evident ca proiectul a fost initiat cu sfidarea din nou a partenerilor de dialog social. Dupa ce a incercat sa treaca proiectul prin Consiliul Economic si Social, dar fara succes, intrucat nu exista dovada consultarii federatiilor sindicale, MEdC l-a pus in doua randuri in dezbaterea Comisiei de Dialog Social. De fiecare data, proiectul a fost respins, la solicitarea sindicatelor, pe considerentul ca nu este oportun a se lua o decizie in acest sens in prezent, in conditiile in care suntem in curs de elaborare a Legii invatamantului preuniversitar. Contrar insa celor discutate in sedinta de dialog social, proiectul respectiv apare din nou pe ordinea de zi a Consiliului Economic si de data aceasta, cu mentiunea ca «a fost discutat in sedinta Comisiei de Dialog Social a MEdC», a conchis Marius Nistor.

Cele mai citite

AUR intervenție la Consiliul Concurenței pentru vânzarea E.ON Energie România către MVM din Ungaria

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat la începutul acestei săptămâni Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă