„Dolarul este puternic în principal din cauza acestor discuţii despre războaiele comerciale. Dacă se adaugă un nou tarif vamal la mărfurile importate din Statele Unite înseamnă că preţul lor creşte. Prin aprecierea dolarului, preţul lor în dolari la vamă scade. Practic, aprecierea dolarului compensează acest tarif suplimentar în preţul final. Economia se adaptează la aceste tarife anunţate de domnul Trump. Cu cât va anunţa mai multe, cu atât, probabil, dolarul se va întări mai tare.”
Referindu-se la deprecierea intenţionată a yuanului, moneda naţională a Chinei, de către autoritatile de la Beijin, Dan Bucşa a precizat că: „Yuanul, în acelaşi timp, se depreciază foarte puternic. Şi China reacţionează exact la acelaşi lucru. La faptul că mărfurile sale exportate în SUA vor avea tarife mai mari. Un yuan mai slab înseamnă că preţul în dolari al acelor mărfuri se duce în jos”, a mai adaugat Dan Bucşa.
Deprecierea intenţionată a yuanului a fost un lucru pentru care China a fost frecvent criticată in anii trecuţi, inclusiv în timpul administraţiei Obama. De altfel, Statele Unite a solicitat în mai multe rânduri Chinei să liberalizeze cursul yuanului – măcar parţial -, lucru pe care, însă, China nu îl poate face decât tot într-un mod controlat datorită faptului că i-ar face exporturile mai puţin competitive.
Conform economistului, deprecierea yuanului va avea, în cele din urmă consecinţe şi asupra economiilor europene, inclusiv a celei româneşti.