Fondul Proprietatea va determina, la momentul functionalitatii, presiuni asupra deficitului bugetar din acest an, a avertizat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in fata comisiilor reunite de buget-finante din cele doua Camere ale Parlamentului.
"Cand fondul va intra in vigoare va exista pericolul unor cheltuieli bugetare excesive", a avertizat ieri Vladescu. Guvernul a estimat pentru acest an un deficit bugetar de 2,8% din PIB.
Despagubirile de mica valoare pentru persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea vor fi achitate exclusiv sub forma de titluri de stat, a precizat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. Titlurile de despagubire incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit legii si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar, in limitele si conditiile prevazute de lege. Procedurile de listare la Bursa a minimum 10% din titlurile companiilor inca necotate din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea sunt programate sa inceapa pana la data de 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august.
Cheltuielile care vor fi inregistrate prin emiterea de titluri de despagubire catre fostii proprietari nu vor depasi 0,5% din PIB in 2007, a precizat Vladescu. EUROSTAT, biroul de statistica al Uniunii Europene, cere ca emiterea titlurilor de despagubire sa fie inregistrata drept cheltuiala bugetara. Ritmul de emitere a titlurilor de despagubire la Fondul Proprietatea nu a putut fi precizat de Sebastian Vladescu, pe motiv ca nu este o actiune care tine de institutia in fruntea careia se afla. Vladescu a incercat totusi o estimare a influentei pe care Fondul Proprietatea o va avea asupra deficitului bugetar: "Impactul va fi de 0,1-0,3 % din PIB, dar nu mai mult de 0,5%".
Ministerul Finantelor a postat pe site-ul institutiei la inceputul lunii februarie un proiect de ordonanta privind Fondul Proprietatea, lansandu-l in dezbatere publica. Sebastian Vladescu a anuntat ca asteapta cat mai multe observatii din partea celor interesati, dupa care proiectul de ordonanta va fi adoptat. Proiectul contine variante pentru valorificarea titlurilor de despagubire. Astfel, persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea primi despagubiri fie sub forma de actiuni la fond, fie cash, in limita a 200.000 de euro. Plata ar urma sa fie efectuata de o directie in subordinea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.