Peste 400 de romani din Serbia s-au bucurat, sambata seara, de spectacolele Ansamblului "Junii Sibiului". Acesta a fost invitat special al reuniunii anuale a comunitatilor romanesti din Serbia.
"Pentru noi a fost o onoare sa reprezentam Romania si capitala culturala europeana in Serbia. Cea mai importanta rasplata este bucuria acestor sute de romani care asteapta de un an un asemenea spectacol", a declarat directoarea ansamblului, Silvia Macrea.
Unul dintre cele mai puternice branduri traditionale ale Sibiului, membrii Ansamblului "Junii Sibiului" sunt cei care au preluat, in 2006, cheia Capitalei Culturale Europene de la reprezentantii orasului grecesc Patras, pentru a o aduce la Sibiu. Ansamblul are peste 100 de artisti profesionisti, care isi desfasoara activitatea cu finantarea Consiliului Judetean, dar si prin activitati proprii de impresariat.
150 de proiecte cu finantare asigurata de Guvern
Guvernul a aprobat o lista cu 150 de evenimente culturale progamate in 2007, la Sibiu, sub egida programului guvernamental cu acelasi nume. Seminarii, expozitii, conferinte, concerte ale unor artisti straini invitati in Romania – toate sunt incluse in cadrul celui mai important program cultural organizat si derulat in acest an in tara noastra.
Potrivit oficialilor Guvernului, finantarea acestor evenimente va fi asigurata de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, dar si din sponsorizari, donatii sau resurse financiare ale initiatorilor evenimentelor selectionate in programul oficial. Intre acestea se numara Gala "Uniter" 2007, aflata deja in pregatire si programata pentru prima jumatate a lunii martie, Festivalul International de Film "Transilvania" (programat pentru finalul primaverii), Festivalul Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul European de Dans "Sibiu Dans" 2007, Festivalul de arta neconventionala "La Strada", gale de opera si concerte filarmonice speciale.
Orasul transilvan va mai gazdui Forumul sefilor de stat si al ministrilor culturii din tarile Europei, cea de-a treia reuniune a bisericilor crestine europene, Academia Europeana de Poezie sau intalnirea anuala a expertilor ICOMOS – "Comitetul stiintific international al monumentelor si siturilor istorice". Acestea sunt doar cateva dintre evenimentele finantate de Guvern, asupra carora vom reveni la momentul potrivit.
Mamaliga te asteapta!
Documentarul progamat, astazi, la Studioul "Astral Film" din Piata Huet, ora 14.00, aduce in prim-plan povestea unei familii extrem de sarace dintr-un sat din Moldova. Parintii au facut eforturi greu de imaginat ca sa-i tina in scoala pe toti cei zece copii ai familiei. Cinci dintre ei au reusit chiar sa intre la facultate, iar unii au ramas la oras.
In centrul filmului se afla Mihai, unul dintre fii, care renunta la Facultatea de Teologie si se intoarce in sat, unde il asteapta munca la petecul de pamant al familiei. El vorbeste despre scurta lui experienta la oras si despre handicapul cu care pornesc in facultate cei care au facut scoala la tara.
Rutina zilnica e intrerupta de certuri ocazionale cu o mama epuizata de atata munca, precum si de micile bucurii ale gospodariei – nasterea un vitel sau eclozatul bobocilor de gasca. Regizorul Laurentiu Calciu reuseste sa mentina echilibrul intre o privire obiectiva si, in acelasi timp, personala asupra destinului unui tanar prins intre doua lumi.
Va place Chopin?
De asemenea, melomanii impatimiti vor putea audia, in aceasta seara, un concert cu muzica de Frederik Chopin, un eveniment rar pe scenele romanesti, din cauza dificultatii partiturilor ce trebuie abordate. Celebrul pian Steinway al Filarmonicii sibiene va rasuna sub mainile renumitului pianist polonez Konrad Skolarki, in Sala "Thalia", de la ora 19.00. In exclusivitate, vor fi abordate numai piese de Chopin, dar polonezul de 25 de ani este renumit si pentru stilul in care abordeaza repertoriul altor compozitori clasici pentru pian.
Astazi la Sibiu:
– "Sibiu, tinutul meu natal", www.sibiulmeu.ro, pana pe 31 decembrie 2007, CNM "Astra";
– "Tezaure Umane Vii", expozitie etnografica, pana pe 1 martie, ora 10.00, Casa "Hermes", CNM "Astra";
– "Traditie si modernitate in arta bretona si transilvaneana", expozitie de broderie si pictura, Casa "Hermes", subsolul Muzeului "Astra", Piata Mica, ora 10.00;
– "Sibiu, oras european", expozitie, pana pe 18 februarie, ora 10.00, Muzeul de Istorie;
– Capodoperele din Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal, expozitie de pictura, Palatul "Brukenthal", Piata Mare, ora 11.30;
– "Brukenthal, Modell Aufklaerung", expozitie piese din colectiile Brukenthal, Palatul "Brukenthal", Piata Mare, ora 11.30;
– "Mamaliga te asteapta!", documentar, Laurentiu Calciu, Studioul "Astra Film", Piata Huet, ora 14.00;
– "Cei sapte piloni ai comunismului", expozitie, Turnul Slaninii, Biserica Evanghelica din Cisnadie, orele 10.00-20.00;
– "Les Etats" (Starile), expo-zitie de arta contemporana, Andreea Diaconu, Galeria "ArtVo", b-dul Magheru, nr. 10;
– "Silex Jazz", concert jazz live, clubul "Imperium Pub", b-dul Balcescu, ora 20.30.