-0.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialDoar 5% din patronii de baruri si restaurante respecta legea antifumat

Doar 5% din patronii de baruri si restaurante respecta legea antifumat

Agentii economici care nu au apucat sa se puna la punct cu prevederile Legii 349/2002 privind protectia nefumatorilor risca amenzi drastice. Barurile si restaurantele care nu vor avea spatii amenajate special pentru fumatori, asa cum prevede legislatia europeana, vor fi inchise.
In cazul in care nu vor respecta legislatia in vigoare, patronii risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei. Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului vor merge pana la dispunerea unor masuri suplimentare, respectiv inchiderea temporara pana la remedierea deficientelor, pe o perioada de pana la 30 de zile. Gheorghe Trandafir, directorul OPC Constanta, spune ca legea este una pentru toti, clara, si prevede ca in restaurante, baruri sau alte localuri sa nu se fumeze decat daca patronii amenajeaza locuri delimitate special pentru impatimitii tutunului.

Mediul rural, la pamant

Cea mai grava situatie este in mediul rural. Nici patronii, nici clientii nu cunosc noile prevederi si nu s-au aratat interesati de aplicarea lor. "Eu fumez de la 15 ani. O halba de bere sau o tuica nu merge fara o tigara. Mai bine sa faca baruri speciale pentru aia care nu fumeaza. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre", a declarat Vasile Tomescu, de 57 de ani, din comuna Valu lui Traian. "Treaba lor daca vin aici. De cand ma stiu se fumeaza in carciumi. Daca nu le convine fumatul, sa mearga in alta parte. Nu ma deranjeaza daca se face un loc special pentru ei, dar nici daca nu se face", ne-a spus Ionel Topala, de 48 de ani, locuitor al localitatii Basarabi. In municipiul Constanta exista mai multa dorinta de implementare a normativelor UE. Lucian Istrate, de 28 de ani, fumator inrait, are cunostinta despre aceasta directiva: "Intr-adevar, pentru mine este mai incomod sa ies din anumite spatii pentru a-mi fuma tigara, dar daca stau sa ma gandesc la ceilalti, tabara nefumatorilor, le dau si lor dreptate. Nu sunt obligati sa inhaleze fumul meu! si in plus, masura este un semn de civilizatie. In strainatate, fumatul este permis numai in locurile special amenajate". Un alt fumator, Cristian Popescu, de 26 de ani, a observat ca localurile pe care le frecventa au inscriptionat vizibil ca in acea locatie nu se fumeaza, dar nu aveau spatii special amenajate pentru fumatori. "Ulterior am inteles ca fusesera vizitati de inspectorii de la OPC si erau in curs de amenajare a spatiilor respective. Nu ma deranjeaza noua lege, dar nu ma deranja nici inainte fumul de tigara. La noi in familie toata lumea fumeaza. Cred ca este normal ca toata lumea sa aiba posibilitatea de a alege", a adaugat Cristian.  

Invoca lipsa banilor

Patronul unui bar de cartier din Constanta, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, este nemultumit, pentru ca de pe urma "bombei" lui nu are asa profit incat sa-si permita sa faca astfel de  renovari: "Ma voi gandi foarte serios daca voi mai tine deschis barul. Este o locatie de cartier, iar nici clienti nu am asa de multi incat sa-mi permit sa fac modificari barului. Daca aveam asa multi bani, va dati seama ca altfel ar fi aratat acest loc!". Norma europeana ii nemultumeste chiar si pe patronii care au locatii cu vad, carora zilnic le trec pragul sute de clienti si care in fiecare seara scot profituri de ordinul zecilor de milioane. Amenzile raman singurele "resorturi" care ii urnesc pe agentii economici, care intotdeauna doresc sa faca investitii minime si sa aiba profituri maxime. Cea mai la indemana solutie este impartirea in doua, cu ajutorul unei structuri usoare, a spatiului unitatii. Nu este o investitie pe care sa nu si-o permita administratorul unui bar de marime medie, mai ales ca multi dintre ei desfasoara activitati economice in sezonul estival.

Faliment programat

De altfel, pentru cei mai multi dintre patronii de baruri aplicarea directivelor europene este echivalenta cu falimentul. Chiar daca au banii necesari pentru a compartimenta spatiul potrivit noilor rigori, ei se tem ca nu le va mai calca nimeni spatiul. "Lumea vine aici sa bea o cafea dimineata si majoritatea sunt fumatori. Nu le pot interzice sa fumeze. O sa-si bea cafea la munca si nu vor mai veni aici", a declarat patronul unui bar din buricul targului, de pe bulevardul Tomis. Chiria pentru un astfel de spatiu variaza in functie de marime, dar pot ajunge usor la 2.000 de euro pe luna. In aceste conditii, profitul pe care vor reusi sa-l obtina patronii, in conditiile unei scaderi drastice a numarului de clienti, nu le va permite continuare activitatii.

Probleme sociale

Una dintre categoriile cele mai afectate de aceasta decizie sunt angajatii barurilor, care spun ca de aici reusesc sa castige o paine si, daca locatiile se vor inchide, la va fi greu sa-si intretina familiile. De cele mai multe ori ei muncesc aici pe timp de iarna, vara oferta locurilor de munca in domeniu fiind mult mai bogata. De suferit au si… studentii. O parte din ei muncesc in baruri si restaurante pentru a-si putea rotunji veniturile sau pur si simplu pentru a-si putea plati taxele scolare si cazarea. "Fara salariul de aici, nu as mai putea sa fac facultatea", a declarat Elena P., studenta domiciliata in Galati, care a ales centrele universitare din Constanta.

Amenzi pe banda rulanta

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Constanta impreuna cu jandarmii au controlat zilele acestea un numar important baruri, discoteci, restaurante si cluburi de noapte. Barurile din Constanta, Medgidia, Mangalia, Tuzla, Agigea, Valu lui Traian, Basarabi, Ovidiu, Harsova, Mihail Kogalniceanu, Saligny, Limanu si Cernavoda au fost calcate de inspectorii OJPC pentru a se vedea daca au fost amenajate spatiile pentru nefumatori. Gheorghe Trandafir a spus ca Legea 349/2002 privind delimitarea spatiului dintre consumatorii fumatori si cei nefumatori, conform legislatiei europene, intarzie sa fie aplicata. Rezultatele acestor controale demonstreaza acest lucru, in 57 de cazuri din cele 60 de locatii verificate aplicandu-se amenzi de peste 50.000 lei pentru deficientele constatate. Patronii vor trebui sa se conformeze deoarece inspectorii OJPC ii vor avea in vizor lunile urmatoare. La nivel national a inceput o vasta campanie cu privire la verificarea respectarii acestor norme. Doar in municipiul Constanta au fost controlati in aceasta perioada peste 40 de agenti economici.

Nefumatori… europeni

De partea cealalta a baricadei se afla nefumatorii, care sunt incantati de noile norme. Cristina Buzoianu, in varsta de 25 de ani, din Constanta, declara ca este nelipsita din baruri: "Petrec mult timp in localuri alaturi de prieteni. Cum nu sunt fumatoare, ma deranja faptul ca zilnic trebuia sa-mi schimb hainele pana la piele din cauza ca mi se impregna mirosul de fum in toate vesmintele. O consider o masura binevenita pentru noi, nefumatorii". Colega ei Viviana Tudor, 22 de ani, tot nefumatoare, impartaseste parerea Cristinei: "Sunt de acord sa existe spatii pentru toata lumea. Cum nu suport fumul de tigara nu era normal sa miros a fum de tigara, desi nu fumez. Ajunsesem la un moment sa ma suspecteze parintii ca fumez, avand in vedere ca majoritatea colegilor la facultate fumau in preajma mea".

Ofensiva CE

La nivel european, Comisia Europeana se gandeste tot mai des sa ia masuri pentru interzicerea fumatului la nivelul tuturor tarilor membre. Exista deja o serie de state care au adoptat masura interzicerii fumatului in toate spatiile interioare, fie ca este vorba de institutii publice, cladiri de birouri, baruri sau restaurante. Cine vrea sa fumeze o poate face afara, in aer liber. La nivelul populatiei europene, exista un curent de opinie favorabil acestei decizii, chiar si in randul fumatorilor. De aceea ne putem astepta ca, in viitorul apropiat, o astfel de directiva sa se aplice tuturor tarilor membre, inclusiv Romaniei.

Cele mai citite
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă