3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialDaca americanii isi fac "scut", rusii dau "liber" la rachete

Daca americanii isi fac „scut”, rusii dau „liber” la rachete

Frisoanele Razboiului Rece reapar dupa ce Rusia a amenintat ca se va retrage din Tratatul sovieto-american privind reducerea fortelor nucleare intermediare (INF), daca SUA vor instala un scut antiracheta in Polonia si Cehia. Avertismentul confirma noua politica de forta a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care zilele trecute critica virulent expansiunea SUA si NATO. Ca Putin joaca tare o demonstreaza si doua numiri pe care acesta le-a facut in 24 de ore: una la varful guvernului, cealalta in fruntea Ceceniei.
Bazandu-se pe un arsenal nuclear de temut si pe nesecatele sale resurse naturale, Rusia incearca sa redevina la statutul de superputere pierdut o data cu destramarea URSS. Implicit, Moscova isi redescopera vechiul rival: Washingtonul.

"O problema pentru SUA si pentru intreaga Europa"

Dupa ce si-au manifestat in repetate ocazii dezacordul cu scutul antiracheta pe care americanii vor sa-l amplaseze in Europa Centrala, rusii au trecut la avertismente. Generalul Iuri Baluevski a pus pe jar cancelariile occidentale, anuntand ca "exista posibilitatea" retragerii din Tratatul privind reducerea rachetelor nucleare cu raza mica si medie de actiune, daca vreuna dintre partile semnatare prezinta "probe convingatoare despre necesitatea de a renunta" la acest pact. Or, crede generalul, "exista asemenea probe convingatoare: numeroase tari elaboreaza si perfectioneaza rachete cu raza medie".
Semnat pe 8 decembrie 1987, Tratatul INF a intrat in vigoare in 1988, pe o durata nelimitata. Documentul prevede eliminarea rachetelor balistice americane si sovietice cu raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.500 de kilometri.
Washingtonul a reactionat prin secretarul de stat pentru Aparare, Robert Gates, care a declarat ca o eventuala retragere a Rusiei din tratat "va reprezenta o problema pentru SUA si pentru intreaga Europa".

Dinastia KGB

Intre timp, Vladimir Putin a facut doua mutari-surpriza. Una in aparatul executiv de la Moscova, propulsandu-l pe ministrul Apararii, Serghei Ivanov, in functia de prim-vicepremier. In varsta de 54 de ani, el provine, ca si Putin, din randurile KGB. Bun vorbitor de engleza si suedeza, Ivanov a fost spion KGB la Londra (de unde a fost expulzat in 1983), apoi in Suedia si Kenya. Serghei Ivanov va face tandem in guvernul de la Moscova cu Dmitri Medvedev, si el vicepremier. Este foarte probabil ca dintre ei doi sa fie selectat succesorul lui Putin dupa alegerile prezidentiale din martie 2008.
Cealalta masura a lui Putin a fost sa-si asigure linistea in Cecenia, unde l-a numit presedinte pe Ramzan Kadarov, un fost luptator impotriva rebelilor care vor independenta micii republici. In varsta de 30 de ani, Ramzan este fiul fostului presedinte Ahmad Kadarov, asasinat pe un stadion in 2004. Considerat un tip incult, dar devotat religiei islamice, Ramzan Kadarov vrea sa interzica jocurile de noroc si pledeaza pentru poligamie ca solutie la problemele sociale ce deriva pentru republica din pierderea a numerosi barbati in razboi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă