Liderul radical siit Moqtada al-Sadr, acuzat de Statele Unite de incitare la violente interconfesionale in Irak, si-a parasit tara de doua-trei saptamani pentru se refugia in Iran inainte de implementarea noului plan de securitate al presedintelui SUA, George W. Bush, au anuntat posturile de televiziune americane. Dar apropiatii acestuia sustin ca Sadr se afla in continuare in Irak si “lucreaza normal”.
Potrivit postului de televiziune ABC, care a citat oficiali militari de rang inalt, Sadr ar fi plecat cu autoturismul in Iran, tara unde se afla si familia sa, luand cu el mai multi oficiali din miscarea pe care o conduce. CNN a subliniat ca deocamdata motivele plecarii liderului siit raman necunoscute, insa acesta ar fi ingrijorat pentru siguranta sa in Irak. Iar mai multe posturi de televiziune au evidentiat o posibila sciziune in cadrul formatiunii lui Sadr, amintind ca acesta a sustinut in cele din urma planul de securitate al americanilor, la sfarsitul lunii ianuarie. De asemenea, surse citate de ABC afirma ca o factiune extremista din miscarea lui Sadr nu ar fi de acord cu noua orientare a liderului radical.
Pe de alta parte, doi dintre apropiatii sai, dintre care unul este liderul grupului sau parlamentar, au dezmintit informatiile aparute in presa americana, precizand ca imamul radical siit Moqtada al-Sadr se afla inca in Irak. “El este in continuare in Irak si lucreaza normal”, a afirmat Nasser al-Rubaie, fara a preciza insa locul exact unde se afla acesta. Iar Bassam al-Aathari, un oficial de la sediul din Najaf al miscarii conduse de Sadr, Armata lui Mehdi (una dintre cele mai importante militii irakiene, acuzate de atacuri asupra fortelor de coalitie), a afirmat ca imamul se afla inca in acest oras si ca, daca intentioneaza sa plece in strainatate, va face un anunt in acest sens.
Posibila fuga a lui Sadr in Iran coincide cu sosirea trupelor americane suplimentare la Bagdad, in cadrul noului plan de securitate instituit de presedintele George W. Bush, care prevede desfasurarea a 21.500 de militari in Irak, dintre care 17.500 la Bagdad.
Bomba din autobuz
Lucrurile se complica insa si in Iran. Cel putin 11 persoane au fost ucise in orasul Zahedan (sud-estul Iranului), in urma exploziei unei bombe in apropierea unui autobuz, potrivit agentiei iraniene IRNA. Oficiali iranieni au precizat ca bomba a fost ascunsa intr-o masina de catre “rebeli inarmati si atacatori” si a fost detonata atunci cand a trecut autobuzul apartinand Garzilor Revolutionare Iraniene (corp de elita al regimului de la Teheran). Atentatul a fost revendicat de gruparea sunnita extremista Joundallah (“Soldatii Domnului”).