Privelistea care ti se infatiseaza inaintea ochilor in momentul in care intri in comuna hunedoreana Certej, situata la aproximativ 20 kilometri de municipiul Deva, te face sa crezi ca vei intra pe teritoriul Pentagonului. Si asta pentru ca numarul antenelor parabolice care sunt agatate pe fiecare imobil este naucitor.
Practic, pe cele cateva blocuri din comuna sunt amplasate aproximativ 1.000 de antene parabolice. Totul a inceput cu o oferta gratuita din partea unei companii de profil care a generat o invazie de astfel de sisteme in aceasta comuna.
Sarac, dar cu antena
“Este o nebunie ce se intampla. O societate a oferit oamenilor gratis aceste antene, urmand sa plateasca doar un abonament. Iar oamenii au dat navala. Chiar si cei de la firma au spus ca asa ceva n-au reusit nicaieri in tara”, spune primarul din Certej, Petru Cimpian. Culmea, este vorba de o comuna in care aproape nimeni nu munceste. “Sunt disponibilizati si traiesc din banii pe care ii da statul. Ma astept ca de anul viitor sa am probleme sociale grave aici. Pentru ca se termina banii”, mai afirma edilul. Locuitorii din Certej sunt multumiti si nu prea de noua achizitie. “Merge bine, dar uneori nu prinde satelitul. Si atunci sunt ceva necazuri”, sustine Gheorghe Talpa. “Am renuntat la cablu pentru oferta asta si acum nu sunt prea multumita. Dar e gratis doua luni. Dupa aia om vedea noi cum platim ca nu prea avem de munca pe aici”, afirma, la randul ei, Maria Farcas.
Certejul, o noua bomba sociala
Dupa Brad, Calan si Hunedoara, Certejul incepe sa se confrunte cu probleme sociale din ce in ce mai grave. Aproximativ 600 de disponibilizati de la mina din comuna vor “iesi din plata” anul acesta. “Incet-incet, aici, in Certej, se incheie epoca socialista”, mai spune primarul Cimpian. Motivatia acestei afirmatii este foarte simpla: in toamna acestui an aproximativ 350 de persoane, fosti disponibilizati, nu vor mai primi ajutor de la stat. Iar anul viitor o noua serie de 250 de fosti mineri ies din plata. “In privinta altor locuri de munca, sunt slabe sanse. Practic, la aceasta data exista locuri de munca disponibile doar pentru femei. In plus, disponibilizatii s-au obisnuit sa primeasca bani de la stat si este greu de crezut ca sunt dispusi sa-si caute un loc de munca. Astfel, pe langa multitudinea de probleme sociale cu care se confrunta aceasta comuna va mai aparea una: cea a oamenilor fara nici un venit”, adauga edilul.
“Fruntasi” la furtul de fier vechi
Lipsa locurilor de munca a transformat comuna in una cu cele mai multe furturi de fier vechi. Raportat la numarul de locuitori (aproximativ 3.300), Certejul detine un record negativ. Practic, aici sunt intocmite cele mai multe dosare penale pentru furturi de fier vechi raportate la numarul de locuitori. “Este o practica atat de des intalnita incat nu trece o zi fara sa nu avem raportate furturi de fier vechi. Culmea este ca oamenii din comuna s-au obisnuit sa «scoata» in fata copii minori. Si asta pentru ca acestia nu raspund in fata legii. Ramai uimit cand vezi cum un copil de 12 ani sustine ca a scos din incinta fostei exploatari minere un utilaj de 400 de kilograme”, mai afirma primarul.
O alta problema care da mari batai de cap primarului este aceea a protestelor spontane. “Suntem comuna in care la fiecare doua saptamani avem de-a face cu un protest spontan. Pur si simplu ma trezesc cu cateva zeci de oameni care imi cer sa rezolv probleme care nu sunt de competenta mea. Este vorba de disponibilizatii care nu si-au primit nu stiu ce drepturi salariale sau de cei aflati in scandal cu societatea distribuitoare de energie electrica Enel, care nu vrea sa schimbe vechile transformatoare, astfel ca ajung sa plateasca facturi de curent electric de ordinul zecilor de milioane de lei vechi. Problema este ca aceste persoane nu inteleg ca eu, ca primar, nu le pot rezolva aceste cereri”, mai spune primarul.