9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialFostele cazarmi, ochite de investitori civili

Fostele cazarmi, ochite de investitori civili

Cladirile in care au functionat in trecut unitati militare au ajuns acum sa fie spatii pentru diferite activitati civile in judetul Caras-Severin. Cu toate acestea, nu toate cazarmile si-au gasit utilitate, astfel ca ele au ajuns in pragul degradarii.
Pana prin 1994, in Caras-Severin existau mai multe unitati militare. Cele mai vechi erau amplasate la Caransebes: regimentele de transmisiuni si de motorizate, unitatea de elicoptere, un depozit de munitie. La inceputul anilor 80, si Resita a intrat in circuitul militar, prin Regimentul de Rachete Antiaeriene sol-aer, de pe Dealul Lupacului, in timp ce alte trei unitati de rachete si de transmisiuni fusesera ascunse in padurile de la Valea Denii, Doclin si Garnic.
Cu timpul, exceptie facand unitatile Politiei de Frontiera, ele au fost desfiintate rand pe rand, militarii de cariera au fost lasati la vatra, fie prin pensionare, fie prin celebrelele ordonante, cu plati compensatorii.
In urma lor au ramas cazarmile, ajunse intre timp in administrarea Consiliului Judetean si a consiliilor locale. Cu toata straduinta de a le da o utilitate civila, cele mai multe imobile au ajuns in pragul degradarii.
Mult timp, la Caransebes s-a vehiculat ideea transformarii fostelor unitati militare intr-un parc industrial. A existat chiar si un proiect, deosebit de atractiv pentru investitori, in conditiile in care locatia, amplasata la doi pasi de Drumul European 70, beneficiaza de toate utilitatile cerute de o astfel de activitate.
Dupa ce proiectul a fost abandonat, Consiliul Local a avansat ideea amenajarii unui padoc pentru cainii comunitari, insa, din motive financiare, si acest proiect a cazut. In pre-zent, in orasul situat la confluenta Sebesului cu Timisul, isi desfasoara activitatea, una culturala, insa, doar Cercul Militar, datorita caruia mai rezista fanfara militara.

Fosta popota, transformata in clinica

La fel stau lucrurile si la Resita. De curand, Asociatia “Pro Vitam” din municipiul a castigat un proiect, de 900.000 de lei noi, lansat de Programul de Interes National, ce vizeaza infiintarea unui centru de recuperare neuromotorie. Locatia aleasa este fosta popta a Regimentului de Rachete Antiaeriene sol-aer.
Parteneri in acest proiect sunt Consiliul Local, cu 600.000 de lei noi, Consiliul Judetean, care pune la dispozitie spatiul, si Asociatia Nationala a Persoanelor cu Handicap, a carei contributie se ridica la 90.000 lei noi.

Cele mai citite

Mihai Iosif, noul antrenor de la FC Voluntari

FC Voluntari a surprins prin numirea lui Mihai Iosif ca antrenor principal, după ce Gigi Nețoiu, conducătorul clubului, a fost nevoit să renunțe la...

FCSB l-ar putea pierde o perioadă lungă pe Darius Olaru. Jucătorul s-a accidentat

FCSB a primit o lovitură severă în primul meci al anului, în urma accidentării căpitanului echipei, Darius Olaru, în timpul partidei de pregătire cu...

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni: vreme caldă până aproape de mijlocul lunii februarie

În perioada următoare, valorile termice vor fi peste cele normale pentru această perioadă a anului, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor. Meteorologii anunță...
Ultima oră
Pe aceeași temă