Pentru multi dintre noi Palatul Brukenthal, cladirea impunatoare, cu fatada frumos renovata din Piata Mare a municipiului Sibiu, are inca o multime de secrete, comori ascunse discret in colectiile unui om mare pentru timpul sau, dar si mai mare pentru posteritate, baronul Samuel von Brukenthal.
Expozitii cu cele mai interesante si de valoare piese din colectiile sale de pictura sau gravuri sunt disponibile in cadrul Programului “Capitala Culturala Europeana” pe toata durata lunii februarie. Sub titlul “Capodoperele colectiei Brukenthal”, in saloanele de la etajul 1 al palatului sunt prezentate in conditii speciale de vizitare cele 19 tablouri transferate abuziv in anul 1948 din pinacoteca Brukenthal in cea a Muzeului National de Arta de la Bucuresti.
Printre maestrii olandezi
Dupa 58 de ani si dupa complicate proceduri juridice, in noiembrie 2006 tablourile au fost readuse la Sibiu, iar din decembrie ele sunt disponibile publicului. Piese a caror valoare este doar banuita, pentru ca ele nu au fost niciodata evaluate “la piata”, sunt expuse la Sibiu si pot face deliciul publicului amator de arta. Cei curiosi pot admira astfel piese precum “Barbatul cu pipa la fereastra” a lui Fans Mieris sau peisaje ale lui Pieter Bruegel cel Tanar, cum ar fi “Iarna la tara”, dar si cele patru tablori furate in anul 1968 din muzeul sibian si recuperate in 1998 din colectia de arta a unui cetatean american.
Documentar despre “nomazii moderni” – diplomatii
De asemenea, la Studioul “Astra Film” din Piata Huet va rula astazi, de la ora 14.00, un documentar despre viata “nomazilor moderni”, care sunt diplomatii. Filmul regizorului finlandez Jouko Aaltonen urmareste rutina zilnica a ambasadorului Finlandei la New Delhi si patrunde in viata familiei diplomatului dincolo de “fatada” indeobste cunoscuta publicului. Pe langa petreceri stralucitoare si intalniri oficiale, viata diplomatilor se scurge intre orele de munca si grijile zilnice. Conflictul dintre India si Pakistan, care pentru cei mai multi dintre noi e doar o stire printre multe altele, afecteaza familia diplomatului in mod direct si pune acut problema acomodarii la un mod de viata si o cultura total diferite de cea europeana. Dupa ani de cercetare antropologica printre populatiile nomade din Siberia, Tuva si India, Jouko Aaltonen isi indreapta camera catre “nomazii” occidentali expusi unei culturi diferite de a lor. “Pentru mine acest film este despre confruntarea cu o alta cultura. In fond, cu totii suntem pe undeva nomazi”, a declarat autorul.
Astazi in Sibiu:
• “Tezaure Umane Vii” – “Dialoguri de seara cu Mos Nicolae”, “Din cultura si arta popoarelor lumii”, “Cahle Transilvanene”. Secolele XV-XIX, expozitii, Casa “Hermes”, Muzeul “Astra”, Piata Mica nr. 11, ora 10.00
• “Ambasadorii”, un documentar de Jouko Aaltonen, Studioul “Astra Film”, Piata Huet, ora 14.00
• Baronul Samuel von Brukenthal – “Homo Europaeus, Capodoperele colectiei Brukenthal – Pinacoteca Brukenthal”, expozitii cu piese putin cunoscute din colectiile de pictura si gravura ale fostului guvernator al Transilvaniei, “Palatul Brukenthal”, ora 11.30
• “Sibiu, oras european”, expozitie, Muzeul de Istorie, ora 10.00
• “Cafe Jazz”, concert live, “Imperium Pub”, ora 20.30