30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialLatul din jurul gatului lui Saddam

Latul din jurul gatului lui Saddam

Stirile contradictorii despre data executiei fostului presedinte irakian Saddam Hussein, condamnat la moarte prin spanzurare in decurs de 30 de zile de la pronuntarea sentintei definitive a Curtii de Apel din Bagdad, s-au intensificat vineri, dand batai de cap corespondentilor internationali aflati in capitala irakiana.

Astfel, unul dintre avocatii fostului dictator a declarat ca acesta a fost predat de americani autoritatilor irakiene – indiciu clar ca executia este prevazuta a avea loc cat de curand. Dar principalul aparator al condamnatului, Khalil al Dulaimi, a precizat ca americanii i-au solicitat deocamdata doar sa vina pentru a lua in primire obiectele personale ale lui Saddam Hussein si ale fratelui vitreg al acestuia, Barzan al-Tikriti, de asemenea condamnat la moarte.

Ministrul irakian de Justitie, Bosco Ibrahim, a dezmintit insa afirmatiile potrivit carora Saddam a fost deja predat autoritatilor irakiene. "Acesta se afla inca in mainile americanilor", a declarat ministrul.

Majoritatea surselor americane informasera anterior ca executarea fostului dictator in cursul acestor ultime zile ale vechiului an pare certa. Posturile tv CNN, NBC, CBS si Fox News citau surse militare americane afirmand ca "guvernul irakian este decis sa incheie acest capitol". O apreciere similara venise din partea unui membru al staff-ului presedintelui SUA, aflat alaturi de George W. Bush la ranchul din Crawford, Texas. "Am auzit ca ar fi vorba de cel mult doua zile", a spus, joi, colaboratorul prezidential ce a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, s-a referit, vineri, pentru prima oara la soarta condamnatului, declarand ca "orice amanare a executiei este exclusa", dar neprecizand data exacta a acesteia. "Respectul avut fata de drepturile omului" cere executarea condamnatului, iar cine se pronunta impotriva ei "jigneste sufletele martirilor irakieni", a subliniat al-Maliki.

In schimb, un alt membru al guvernului irakian a facut referire explicita la actualele sarbatori religioase ale musulmanilor ce vor dura pana pe 7 ianuarie, respectiv la faptul ca pe teritoriul irakian executiile sunt interzise in timpul "sfintelor zile de sarbatoare".

In ceea ce il priveste pe condamnat, acesta se afla intr-o stare de spirit buna, fiind pregatit "sa moara ca un martir", a anuntat unul dintre avocatii sai, Badie Aref, adaugand ca Saddam "simte ca evenimentele sunt in desfasurare, cu toate ca pana acum nu i s-au dat nici un fel de detalii". Ieri, fostul dictator s-a intalnit, in celula sa, cu doi dintre fratii sai vitregi, Zabawi si Ibrahim Hassan al-Tikriti, aflati in acelasi penitenciar, carora le-a inmanat mai multe scrisori adresate familiei sale.

Potrivit unor zvonuri lansate vineri la Amman, surse iordaniene nu excludeau posibilitatea ca executia sa aiba loc in cursul noptii de vineri spre sambata, oferind singura fereastra dintre sfarsitul sfantului pelerinaj, Yaum arafaat, si sarbatoarea sacrificarii ce debuteaza in zorii zilei de sambata.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă