0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Azomures" si "Bicapa" raman fara iazurile de decantare

„Azomures” si „Bicapa” raman fara iazurile de decantare

Iazurile cu reziduuri chimice de la SC „Azomures” SA Targu-Mures, de 32 de hectare, si cel al SC „Bicapa” SA Tarnaveni, de 15 hectare, vor fi inchise pana la sfarsitul acestui an, a anuntat seful Agentiei de Protectia Mediului (APM) Mures, Danut Stefanescu. „La „Bicapa” au fost trei bataluri, dar doua au fost inchise. Anul acesta va fi inchis si cel ramas, precum si cel al „Azomures”. Dupa 31 decembrie in acele iazuri nu vor mai putea fi depozitate deseuri”, a spus Stefanescu. El a adaugat ca deocamdata nu exista o solutie tehnica pentru punerea in siguranta a acestora.
Potrivit sursei citate, in cazul batalurilor de reziduuri chimice de la Tarnaveni, care sunt un real pericol pentru mediu, urmeaza sa fie realizate studii de ecologizare si apoi proiectele de punere in siguranta, care sunt extrem de costisitoare. „”Bicapa”, fiind societate de stat, nu s-a gasit nimeni care sa investeasca sau sa finanteze proiectele”, a mai afirmat Danut Stefanescu. El a precizat ca, neexistand un studiu, nu se cunoaste nici valoarea banilor care trebuie investiti.
Seful APM a subliniat ca se vehiculeaza sume cuprinse intre 4 si 6 milioane de euro, dar ca nu exista nimic concret. El a mai spus ca nici una dintre cele doua societati nu a prezentat vreun program de ecologizare a batalurilor: la „Bicapa” fiindca nu s-a decis cine sa finanteze si sa elaboreze studiul, iar la „Azomures” fiindca nu s-a gasit o solutie tehnica pentru scoaterea deseurilor de carbonat de calciu.
„Am dat avize de inchidere a batalurilor. De la 1 ianuarie nici una dintre societati nu mai are voie sa depoziteze nimic in aceste gropi. Garda de Mediu va monitoriza atent cele doua societati si, daca va fi cazul, va intocmi dosare penale”, a mai afirmat Stefanescu.
Combinatul chimic „Bicapa” Tarnaveni, care a fost preluat de stat dupa o serie de privatizari esuate, reprezinta cea mai mare problema de mediu a judetului Mures, iar un eventual accident la batalurile (iazurile) de reziduuri de aici ar avea un impact de mediu si pe plan international. Raul Tarnava Mica, in sectorul din aval de combinat, este cel mai poluat din judet, pe 21 de kilometri, intrucat reziduurile din bataluri sunt in continuare active.
Potrivit reprezentantilor APM, exista doua variante de rezolvare a problemei, una ar fi punerea in siguranta a batalurilor, iar cealalta reciclarea elementelor. Specialistii au estimat ca ar fi nevoie de o investitie cuprinsa intre 4 si 6 milioane de euro numai pentru proiectul de punere in siguranta a batalurilor, in timp ce pentru reciclarea deseurilor de crom, mangan si magneziu, studiata in urma cu un an de experti japonezi, ar fi necesara o investitie de 10 milioane de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă