Aflata pe punctul de a adera la UE, Romania a intors o pagina neagra a istoriei sale, scrie cotidianul francez „Le Figaro”, care aminteste atmosfera tensionata in care Raportul Tismaneanu a fost prezentat in Parlament. „Le Figaro” crede ca documentul este criticat pentru ca pune intr-o lumina indoielnica multi politicieni inca activi. In Romania, observa ziarul francez, exista „forte obscure care pun in continuare bete in roatele CNSAS, dar si retele de tip mafiot formate din fosti securisti”. Este remarcata reactia „in stil pur sovietic a fostului presedinte Ion Iliescu la raportul care il mentioneaza ca fost nomenclaturist”.
Si „The New York Times” vorbeste despre fosta nomenclatura comunista din Romania, care dupa revolutie si-a schimbat doar palaria si a condus Romania aproape continuu in ultimii 17 ani. De aceea Romania a fost recalcitranta si a evitat pana acum condamnarea comunismului, scrie cotidianul american. „The New York Times” isi informeaza cititorii despre „infioratorul Experiment Pitesti”, cu referire la „tortura sistematica si tehnicile de spalare a creierului” ce urmareau sa-i transforme pe detinutii politici in oameni loiali puterii comuniste.
Regimul comunist, care a ucis sau persecutat circa doua milioane de oameni in Romania, a fost condamnat de presedintele Traian Basescu drept „ilegitim si criminal”, relata BBC. Presedintele roman a propus stabilirea unei zile nationale in memoria victimelor represiunii, precum si ridicarea unui Monument al Victimelor Comunismului, aminteste postul britanic.
„Presedintele roman Traian Basescu a prezentat in fata Parlamentului (…) un rechizitoriu implacabil redactat de 30 de istorici”, transmite AFP, adaugand ca seful statului a cerut scuze victimelor regimului comunist si familiilor acestora. Agentia mentioneaza „provocarile lui Vadim Tudor, care l-a fluierat pe presedinte in mai multe randuri”.
Si Associated Press relata taraboiul facut de liderul ultranationalist C.V. Tudor, care a fluierat, a aratat presedintelui un cartonas rosu si a afisat un banner infatisandu-l pe Basescu la inchisoare. Descriind aceleasi incidente, Reuters observa ca presedintele PRM, „partid de extrema dreapta”, este prezentat in raportul prezidential ca „poetul de curte al lui Ceausescu”. Tot Reuters subliniaza ca tranzitia greoaie a Romaniei de la comunism la democratie a fost urmarea prezentei in structurile de putere de la Bucuresti a multor politicieni avand legaturi cu regimul trecut.