-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialProtest impotriva falimentului "Aris" Arad

Protest impotriva falimentului „Aris” Arad

Angajatii SC „Aris” SA din Arad vor declansa, incepand de marti, ample proteste impotriva deciziei Consiliului Concurentei de a executa silit fosta fabrica de strunguri. In aceste conditii, peste 700 dintre salariati vor ramane fara loc de munca.
Consiliul Concurentei a constatat dupa sase ani ca scutirile de la plata unor datorii si penalitati au fost acordate fabricii fara respectarea legislatiei si cere acum executarea silita pentru recuperarea banilor. In anul 2000, pe cand era inca in proprietatea Statului Roman, „Aris” SA a primit o scutire de datorii la bugetul de stat de peste 280 de miliarde lei vechi. Intre timp, in 2002, societatea a fost privatizata, iar noul patron a inceput sa faca investitii in fabrica. A crescut numarul angajatilor, iar productia firmei s-a redresat.
Reprezentantii statului si-au dat, insa, seama ca scutirile de taxe nu ar fi respectat legile concurentei si cer acum suma inapoi. Interesant este ca banii sunt ceruti de la noul proprietar, desi datoriile au fost acumulate in vremea in care fabrica apartinea statului.
Directorul SC „Aris”, Dorin Chita, a afirmat ca datoria este invocata din cauza necunoasterii legilor de catre functionarii din insti-tutiile statului care, in loc sa vina sa vada realitatea de la Arad, intocmesc hartii doar din birourile din Bucuresti. De altfel, exista acum un proces pe rol la Curtea de Apel Bucuresti, in care patronii fabricii de strunguri se judeca cu Statul Roman pentru anularea ordinului de plata, dar ANAF vrea sa execute silit firma in cateva zile.
In speranta pastrarii locului de munca, sindicalistii de la „Aris” au anuntat ca, incepand de marti, vor declansa ample miscari de protest, la care se vor aduna aproximativ 600 de oameni. Salariatii au de gand sa organizeze marsuri pe principalele artere ale orasului, pe termen nelimitat. Totodata, ei cer sa vina la Arad si vicepresedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Musliu, cel care, in 2002, a participat la privatizarea fabricii si care numea atunci transferul de proprietate drept o privatizare de succes.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă