Intr-un serial al postului italian RAI, in cadrul programului Overland, organizat de UNICEF, o caravana de camioane a strabatut lumea, din Europa pana in Extremul Orient. Trecand prin Romania, calatorii au filmat la repezeala cateva strazi din Bucuresti, nu dintre cele mai aratoase, apoi au poposit la Manastirea Snagov, unde se presupune ca-si doarme somnul de veci eroul nostru national, Vlad Tepes, cunoscut indeobste de straini sub numele de Dracula. Au comentat cu destula obiectivitate legenda celebrului voievod, dupa care au trecut Carpatii. Din frumosul Ardeal, pe care Balcescu il numea „capodopera de arhitectura”, nu au gasit de cuviinta sa prezinte decat niste blocuri amarate dintr-un orasel ex-industrial, care dadeau impresia de zona periculoasa, intarita de cativa tarani intalniti pe drum, intorsi de la sapa, aratand ca niste boschetari. Da, si aceasta e Romania, cum o stim noi mai bine decat ei!
Din Ungaria au prezentat doar Budapesta, care, din auzite si din ce se vedea pe sticla, este un oras foarte frumos. Telespectatorii care au vazut serialul de la RAI pot trage concluzia ca la Vest de Tisa nu exista nici o cladire jerpelita si ca toti taranii umbla in costume de domni.
Si iata-l din nou pe Vlad Tepes intr-o recenta emisiune realizata de Eugenia Voda, aceasta exceptionala jurnalista, nu numai de televiziune, care l-a avut ca invitat pe profesorul de istorie Lucian Boia. Intrebat de ce si astazi romanii continua sa-l invoce pe Tepes, istoricul a raspuns ca, totusi, nu putem cladi democratia sub semnul teribilului voievod. Mda, asta cam asa e.
Dar „bampirul” nu se lasa si ii atrage pe urmele lui pe cativa britanici de la cunoscutul canal Discovery, care, in drum spre Castelul Bran, au tras la un hotel de cinci stele din Brasov. In afara de Dracula, nici un alt domnitor nu este cunoscut de occidentali. E bine si asa, fiindca, tot venind in tara lui, afla, vrand-nevrand, si alte istorii din trecutul nostru, bune sau rele, si descopera frumusetile naturale ale Romaniei, daca altele nu prea are. Pana una-alta, reporterii de la Discovery s-au confruntat cu ceea ce unii afirma ca face parte din specificul nostru national, anume hotia. Mai precis, noaptea una din masinile strainilor a fost jefuita. Pe deasupra, conducerea hotelului de cinci stele verzi s-a lasat cu greu convinsa sa plateasca pagubele, desi parcarea unde fusese lasata masina ii apartine!
Pai, cum sa nu-l invoci pe Tepes cand, pe vremea unei domnii de-a lui, o cana de aur de la o fantana dintr-un codru a stat la locul ei, nimeni neavand curajul sa si-o insuseasca?
Oricum, fiindca tot ne laudam ca invatam democratia, hotii, de vor fi prinsi, nu vor fi trasi in teapa, nici nu vor fi macar schingiuiti, ci, daca nu vor avea avocati buni de gura, vor fi dusi la adapost, la caldurica, unde li se vor asigura hrana si imbracamintea si, cand se vor plictisi de club si de biblioteca, se pot uita la televizor, eventual chiar la serialul realizat de Discovery in amintirea lui Vlad Tepes.