Opinia publica germana este socata de primul caz de rapire a unui compatriot in Irak, cancelarul Angela Merkel adresand ieri „un apel presant” rapitorilor de a o elibera „imediat” pe ostatica – Susanne Osthoff, in varsta de 43 de ani. Ministerul de Externe de la Berlin a format o celula de criza insarcinata cu evaluarea situatiei.
De profesie arheolog, Osthoff a fost rapita vineri, impreuna cu soferul sau, in regiunea Ninive din nord-vestul Irakului. Originara din Bavaria, ea traia de zece ani in Irak, se convertise la religia islamica si, potrivit mamei sale, participa la dis-tribuirea de ajutoare si medicamente catre populatia locala.
Biroul din Bagdad al televiziunii germane ARD a primit o caseta cu revendicarea rapirii. In imagini apar doua persoane, un barbat si o femeie, ingenuncheati, legati la ochi si inconjurati de trei indivizi inarmati cu fetele acoperite. Rapitorii someaza Germania – tara care nu a trimis trupe in Irak – sa inceteze orice colaborare cu guvernul de la Bagdad, amenintand ca in caz contrar vor ucide ostaticii. Guvernului german i se ofera „un scurt ragaz” pentru satisfacerea revendicarii.
Susanne Osthoff a destainuit in luna octombrie ziarului german „Neue Osnabrucker Zeitung” ca vara trecuta a fost amenintata cu rapirea de catre teroristul iordanian Abu Mussab Al-Zarqawi, seful retelei Al Qaeda din Irak. In urma incidentului, ea a decis sa paraseasca localitatea Mossul si sa se adaposteasca in „zona verde” din Bagdad, pazita de armata americana.
Fenomenul rapirii unor cetateni straini aflati in Irak a luat din nou amploare, dupa ce scazuse in intensitate in ultimele luni. Doi canadieni, un american si un britanic (acesta din urma un profesor pensionar in varsta de 74 de ani), care desfasurau activitati umanitare, au fost dati disparuti de sambata si se crede ca au fost rapiti. Luni seara, sase iranieni, dintre care doua femei, si doi irakieni au fost rapiti la nord de Bagdad.