Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Rusia ar putea ajunge in acest an la patru miliarde de euro, dupa ce anul trecut s-a inregistrat o valoare-record de 3,5 miliarde.
Relatiile economice dintre Romania si Federatia Rusa trebuie sa se dezvolte, in conditiile in care potentialul de cooperare dintre cele doua tari este unul foarte mare, potrivit declaratiilor facute recent de premierul roman Calin Popescu Tariceanu si noul ambasador rus la Bucuresti, Alexandr Anatolievici Ciurilin. Primul-ministru a dispus ca Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Economiei si Comertului sa pregateasca, in acest sens, un plan de actiune care sa vina in sprijinul intreprinzatorilor din cele doua tari care doresc sa dezvolte afaceri in Romania si, respectiv, in Federatia Rusa. Documentul va fi prezentat apoi Federatiei Ruse, pentru stabilirea unui plan comun de actiune. Ambasadorul Alexandr Anatolievici Ciurilin a afirmat, la randul sau, ca domeniile majore de interes pentru Rusia sunt legate de dezvoltarea cooperarii regionale in domeniul transportului si al infrastructurii.
Totodata, ministrul Economiei, Codrut Seres, i-a propus omologului sau rus, Viktor Hristenko, inceperea unei analize privind interconectarea sistemelor energetice ale celor doua tari. Seres i-a cerut oficialului rus si "un raspuns la memorandumul privind depozitul de gaze Roman-Margineni”, intr-o discutie care a avut loc cu ocazia reuniunii ministrilor energiei din Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN).
Concernul rus Gazprom este interesat sa participe la realizarea depozitului de gaze naturale din judetul Neamt, pentru care este in curs de elaborare un studiu de fezabilitate.
Capacitatea de inmagazinare va fi cuprinsa intre 600 de milioane si doua miliarde de metri cubi de gaze.
Reprezentantii ministerului mentioneaza ca Romania si Rusia vor modifica tratatele economice dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.