15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Finantelor din Franta, anchetat

Ministrul Finantelor din Franta, anchetat

O perchezitie care a durat o zi intreaga a avut loc la Ministerul francez al Finantelor, in cadrul uneia dintre anchetele judiciare care il vizeaza pe ministrul Thierry Breton, numit in functie in urma cu doar patru luni.
Breton este anchetat pentru o presupusa prezentare inexacta a situatiei financiare si a conturilor companiei chimice Rhodia, al carei administrator a fost in perioada 1999-2002, si pentru suspiciuni legate de vanzarea unei filiale a companiei Vivendi Universal catre compania Thomson Multimedia, pe atunci condusa de Thierry Breton. Investigatiile privind compania chimica Rhodia au fost deschise in urma a doua reclamatii depuse de doi actionari nemultumiti, printre care si bancherul francez Edouard Stern, ucis la 28 februarie in locuinta sa din Geneva. Stern era si proprietarul unei companii actionare care a depus o reclamatie privind vanzarea filialei Canal+ Technologies a grupului Vivendi Universal catre Thomson Multimedia.
Perchezitia de la Ministerul Finantelor a fost cea mai spectaculoasa din seria de actiuni de acest gen, care au avut loc luni si marti, la sediul companiei Rhodia, la sediul postului de televiziune Canal+ si la domiciliul din Paris al ministrului Thierry Breton. Acesta nu a fost de fata, aflandu-se la New York, la o reuniune internationala sub egida ONU.
Thierry Breton a negat categoric acuzatiile, iar purtatorul de cuvant al Guvernului francez a declarat ca nu crede ca scandalul declansat va duce la slabirea Executivului.
Predecesorul lui Thierry Breton in functia de ministru de Finante, Herve Gaymard, a demisionat tot in urma unui scandal, legat de proprietatile sale imobiliare si de atribuirea unui apartament de serviciu de 600 de metri patrati, in centrul Parisului. De la inceperea actualei administratii Chirac, in mai 1995, s-au succedat nu mai putin de opt ministri de Finante, din care cinci au demisionat.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă