17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPozitia geografica, problema Indoneziei

Pozitia geografica, problema Indoneziei

Parte a „Centurii de Foc” a Pacificului, Indonezia este victima amplasarii sale geografice, fiind „condamnata” sa se confrunte permanent cu seisme puternice, de tipul celui care a avut loc sambata in insula Java, soldat cu peste 5.100 de morti si 20.000 de raniti (potrivit bilantului anuntat ieri).
„Problema Indoneziei consta in faptul ca este o zona cu o intensa activitate seismica si in acelasi timp cu o mare densitate a populatiei”, a explicat Gary Gibson, profesor de seismologie la Universitatea din Melbourne (Australia), citat de agentiile de presa.
Cutremurele si eruptiile vulcanice sunt extrem de frecvente in „Centura de Foc” a Pacificului, regiune in care se afla aproximativ 90 la suta din cei 500 de vulcani activi din lume. Dar multe dintre aceste dezastre naturale trec aproape neobservate, intrucat au loc in regiuni foarte putin populate. Nu acesta este cazul Indoneziei, a patra tara din lume ca numar de locuitori (220 de milioane de persoane) si cu regiuni cu o mare densitate a populatiei. Un alt factor agravant il constituie viteza de deplasare a placilor tectonice care se intalnesc in zona arhipelagului indonezian, neobisnuit de mare. Aceste placi tectonice „sunt, probabil, cele mai active din lume: una dintre ele (cea mai apropiata de Java, unde a avut loc cutremurul de sambata) se deplaseaza cu aproximativ sapte pana la opt centimetri pe an. Este o miscare neobisnuit de rapida, avand drept rezultat o energie considerabila, care trebuie sa fie eliberata intr-un fel sau altul”, explica un alt seismolog australian, Mark Leonard. Spre vest, langa insula Sumatra (unde a avut loc cutremurul din 26 decembrie 2004, urmat de tsunami), viteza placii tectonice este de sase centimetri pe an. „Pe masura ce inaintam spre vest, magnitudinea cutremurelor scade”, a aratat expertul australian.

Alte nenorociri: activitate vulcanica
si gripa aviara

Dezastrul de sambata nu este singura nenorocire cu care se lupta indonezienii. Activitatea vulcanului Merapi („Muntele de Foc”), situat la aproximativ 70 de kilometri de epicentrul cutremurului de sambata, s-a triplat dupa seism. Vulcanul de aproape 3.000 de metri inaltime a inceput sa genereze ieri dimineata nori toxici. Expertii au avertizat ca seismul ar putea avea ca efect cresterea masei de magma din interiorul vulcanului, ceea ce amplifica riscul unei eruptii. Zeci de mii de locuitori au fost evacuati din regiune.
Tot ieri, un expert al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a confirmat cel de-al 36-lea deces provocat de gripa aviara in Indonezia. Este vorba despre un adolescent de 18 ani, fratele unei fetite de 10 ani ucise de aceeasi boala.

Cele mai citite

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă