23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialSchmidt a esuat in Drumul Taberei

Schmidt a esuat in Drumul Taberei

Politistii Serviciului Urmariri din IGPR au capturat un german, suspectat ca ar fi furat peste 2 milioane de euro de la firma la care lucra. Matthias Schmidt, de 41 ani, a intrat in Romania pe 11 decembrie 2005, la volanul unui autoturism. El a fost capturat sambata dupa-amiaza intr-un apartament din cartierul bucurestean Drumul Taberei, pe care-l inchiriase. In locuinta, anchetatorii au descoperit cea mai mare parte a banilor furati.

Descindere in Drumul Taberei

Politistii de la Urmariri, insotiti de o echipa a luptatorilor SPIR, au descins in Drumul Taberei, la blocul TD14, in dupa-amiaza zilei de 28 ianuarie. A fost anuntat mai intai proprietarul apartamentului cu doua camere inchiriat de Schmidt, care le-a dat anchetatorilor o cheie de la intrare pentru ca acestia sa nu fie nevoiti sa sparga usa metalica de acces. Neamtul nu a fost gasit acasa. In schimb, politistii au descoperit doua valize pline ochi cu euro. Intr-unul dintre geamantane erau bancnote cu valoare mai mica, iar altul era plin cu pungi cu bancnote de valoare mai mare.
In asteptarea lui Matthias Schmidt, anchetatorii au scotocit in amanunt apartamentul, dar in afara de cateva lucruri personale ale neamtului nu au mai descoperit nimic. La investigatii a participat si o echipa a politiei criminale germane, sosita in tara sambata dimineata. Spre seara, si-a facut aparitia si cel cautat. Schmidt a fost saltat de "mascati” din fata blocului, pe cand se pregatea sa intre in hol. Acesta nu a opus rezistenta si s-a lasat condus, cu discretie, la apartamentul 56. Intrebat de anchetatori cum a reusit sa fuga cu atatia bani, Matthias Schmidt le-a raspuns flegmatic: "Simplu, in doua valize”. In jurul orei 20.45, politistii impreuna cu germanul, pus in catuse, au parasit apartamentul si s-au indreptat in mare viteza spre sediul IGPR la bordul unor autoturisme Volkswagen Passat.

Un locatar foarte discret

Vecinii de bloc ai lui Matthias Schmidt au aflat abia dupa plecarea politistilor langa ce comoara au stat timp de mai bine de o luna. Acestia ne-au declarat ca nu l-au vazut niciodata pe german, care era o prezenta foarte discreta. "Nu l-am vazut niciodata. Nu facea nici un zgomot care sa-i tradeze prezenta. Am crezut ca nu mai sta nimeni acolo”, a declarat o femeie care locuieste chiar in apartamentul vecin. Nici un moment vecina neamtului nu s-a gandit ca la cativa metri de locuinta sa se afla o comoara atat de mare. Valizele cu euro au stat mai bine de o luna in bloc fara ca nimeni sa stie ceva. Foarte discret, Schmidt nu primea pe nimeni in casa. La avizierul blocului unde este afisata lista cu intretinerea, la apartamentul nr. 56, inchiriat de german, figureaza o singura persoana la intretinere, care avea restanta pentru luna decembrie a anului trecut suma de 2.598.000 lei vechi.

Arestat pentru 29 de zile

Curtea de Apel Bucuresti a emis ieri un mandat de arestare preventiva, pe o perioada de 29 zile, pe numele lui Matthias Schmidt. Autoritatile germane vor formula zilele acestea o cerere de extradare, urmand sa fie demarate procedurile de aducere in Germania a fugarului. Potrivit surselor din IGPR, Matthias Schmidt fusese dat in urmarire prin Interpol Wiesbaden pe data de 27 ianuarie, fiind suspectat pentru implicare, alaturi de un complice, in furtul a peste doua milioane de euro, comis pe 10 decembrie 2005. Schmidt, fost cadru militar, era manager al firmei de de transport valori GSB, din Munchberg, un orasel situat la 30 de kilometri de Munchen. Dupa 11 ani in care a lucrat pentru firma pagubita, timp in care nimeni nu s-a plans de el, Schmidt a furat din casa de bani 2.100.000 euro, aflati in pachete cantarind peste 65 de kilograme fiecare. Banii proveneau de la mai multe banci din zona, care erau colectati de societatea GSB. Reprezentantii firmei pagubite au anuntat ca va fi oferita o recompensa de 25.000 de euro celui care va furniza politiei informatii care sa duca la prinderea hotului. Potrivit surselor judiciare, Schmidt a avut un complice, care a fost arestat la Munchberg inca de saptamana trecuta. In casa acestuia a fost gasita suma de 300.000 de euro, bani proveniti din furtul comis la firma GSB. Suspectul a colaborat cu anchetatorii, dezvaluind locul in care s-a ascuns Matthias Schmidt.

Ancheta la Politia de Frontiera

Pentru ca Matthias Schmidt a intrat in tara la bordul autoturismului propriu cu valizele cu euro in portbagaj, IGPR va declansa o ancheta si la Politia de Frontiera. Anchetatorii romani vor cerceta modul in care germanul a reusit sa intre in Romania cu atatia bani fara sa fie detectat. Acesta a intrat in tara pe 11 decembrie 2005, cel mai probabil pe la PCTF Nadlac. Nu este insa de mirare ca vamesii nu i-au scotocit prin bagaje. Potrivit unor surse, cetatenii din Spatiul Schengen sunt favorizati fata de alti turisti.

Cele mai citite

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...
Ultima oră
Pe aceeași temă