Sase functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bistrita-Nasaud, printre care si fostul director general al institutiei, au fost condamnati, de Judecatoria Bistrita, la pedeapsa cu inchisoarea, insa cu suspendare conditionata. Magistratii i-au gasit pe acestia vinovati de abuz in serviciu si fals intelectual.
Din actul de trimitere in judecata reiese ca toti cei 6 functionari au fost implicati, intr-un fel sau altul, in rambursarea ilegala de TVA catre SC „Hegis” SRL, firma aflata in proces de executare silita.
Conform sentintei date de Judecatorie, cei sase au primit pedepse diferite. Astfel, Gheorghe Sabau (fost director executiv al DGFP, actualmente suspendat din functia de sef Serviciu Investigatii Fiscale) a primit 8 luni de inchisoare cu suspendare conditionata – termen de incercare de 2 ani si 8 luni, Lucia Axenie (fost director executiv adjunct, actualmente suspendata din functia de sef Birou Registru Contribuabili si Declaratii Fiscale) – 5 luni de inchisoare, de asemenea cu suspendare conditionata, termen de incercare de 2 ani si 5 luni, Eugen Horvath (suspendat din functia de sef Birou Indrumare si Colectare de Venituri) – 3 luni de inchisoare cu suspendare conditionata, termen de incercare 2 ani si 3 luni, Mihai Podisor (suspendat din functia de sef Administratia Finantelor Publice Prundu Bargaului) – 3 luni de inchisoare cu suspendare conditionata – termen de incercare 2 ani si 3 luni, iar Rozalia Toma (suspendata din functia de consilier) si Ana Moldovan (referent suspendat din functie) au primit fiecare 2 luni de inchisoare cu suspendare conditionata, termenul de incercare fiind de 2 ani si 2 luni.
Judecatorii bistriteni au dat aceasta sentinta in baza rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Tribunal, care au descoperit ca, in 27 ianuarie 2004, SC „Hegis” SRL Bistrita Bargaului a solicitat Finantelor rambursarea sumei de 97.315.205 lei vechi, raportat la activitatea societatii pe luna decembrie 2003. Solicitarea a fost comunicata de directorul general Gheorghe Sabau, la Directia de Control Fiscal, care a intocmit un proces-verbal din care rezulta existenta unor obligatii fiscale in valoare totala de 230.972.284 lei vechi.
Procesul-verbal i-a fost trimis din nou lui Gheorghe Sabau, care l-a comunicat apoi, alaturi de cererea de rambursare de TVA, Directiei de Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului, pe linie de colectare a creantelor bugetare, in vederea solutionarii. Corespondenta a fost primita de Lucia Axenie, in calitate de director executiv adjunct, care i-a repartizat lucrarea lui Eugen Horvath, cu atributii de sef in cadrul Biroului de Indrumare si Colectare Venituri si care, la randul sau, a repartizat lucrarea consilierei Rozaliei Toma.
Rambursari de TVA
„cu cantec”
Procurorii sustin ca fostul director executiv al DGFP i-a solicitat telefonic Luciei Axenie ca cererea de rambursare de TVA sa fie solutionata printr-un referat de propunere a rambursarii (si nu a compensarii), care sa fie apoi aprobat. Aceasta solicitare i-a fost comunicata de Lucia Axenie, in momentele urmatoare, Rozaliei Toma, care, sesizand ca din procesul-verbal rezulta ca „Hegis” avea obligatii de plata catre bugetele speciale, a refuzat initial sa propuna rambursarea de TVA.
In final, Rozalia Toma a intocmit o adresa pe un formular tipizat, semnat de Lucia Axenie, prin care s-a solicitat Trezoreriei Statului contabilizarea documentelor privind cererea de rambursare de TVA. Suma de 97 de milioane a fost virata in consecinta in contul „Hegis”.
In 15 aprilie 2004, Mihai Podisor, sef al Administratiei Publice Prundu Bargaului, a inaintat spre verificare Directiei de Control Fiscal un decont de TVA, prin care „Hegis” solicita rambursarea soldului sumei negative de TVA, in valoare de 244.902.615 lei vechi. Din nou s-a intocmit un proces-verbal din care rezulta existenta unor obligatii fiscale de 277.024.315 lei vechi. S-a mentionat ca existau obligatii fiscale si ca TVA solicitata (244.902.615 lei vechi) era reala. Procesul-verbal i-a fost trimis lui Gheorghe Sabau, care l-a expediat lui Mihai Podisor. Acesta a repartizat decontul de TVA si actul intocmit Anei Moldovan, referenta.
Pentru ca prejudiciul total cauzat (342.217.748 lei vechi) a fost acoperit in intregime, DGFP nu s-a mai constituit parte civila in proces.