16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFotbalul - prioritar fata de invatamant

Fotbalul – prioritar fata de invatamant

Consilierii locali din municipiul Bistrita, intruniti intr-o sala rece ca un frigider din cauza lipsei incalzirii din sediul Primariei, au avut, joi seara, o sedinta furtunoasa de impartire a banilor care s-au mai adunat de-a lungul anului. Misiunea, numita "rectificare de buget", nu a fost, insa, deloc usoara, fiindca tabara democrata a slabit in urma vacantarii a doua locuri, iar puterea primarului PD Vasile Moldovan odata cu ea.

Asa cum se stie, au ramas libere fotoliile lui Mihai Cazacu, trecut la cele vesnice, si al consilierului Doru Dobos, devenit, intre timp, director al viitoarei Directii de Termoficare Locala.

Femeile, impotriva fotbalului

Intrucat rectificarea bugetara era primul punct pe ordinea de zi, iar frigul din sala devenea patrunzator mai repede decat s-ar fi asteptat alesii, nervozitatea a crescut, mai ales cand unii consilieri si-au adus aminte ca sunt profesori si ca ingheata zi de zi in salile de clasa. Ca urmare, propunerea executivului de a aloca cate 140.000 RON clubului de fotbal "Gloria" Bistrita si 160.000 RON pentru Handbal Club Municipal i-a revoltat pe unii dintre alesi, mai ales pe cei care trec mai rar pe la meciuri. Nemultumirea a fost cu atat mai mare cu cat administratia locala a mai fost mana larga cu cele doua cluburi care au primit, la inceputul anului, 700.000, respectiv 300.000 RON. Primul care s-a opus generozitatii de toamna a Consiliului Local a fost alesul liberal Dan Molnar, vecin de fotoliu cu Gavril Tarmure (PNL). Primul a sustinut cauza celui de-al doilea, care deruleaza un proiect la Sinagoga Evreiasca din oras, finantat din bani europeni.

Pana acum, Tarmure nu a cerut bani publici pentru lucrarile de reparatii, dar intre timp a ajuns pe fundul sacului si ar mai avea nevoie de 200.000 RON ca sa repare acoperisul si sa finalizeze lucrarile in interiorul cladirii. Toate acestea pentru a reda imobilul circuitului cultural, aici urmand sa fie amenajata o sala de concerte si una de spectacole.

Cauza culturii a fost sustinuta si de consilierii Camelia Tabara (PSD), Corina Somesan (independent), precum si de Marioara Seica (PD). Fiecare s-a razbunat cum a putut pe fotbal si a cerut ca banii sa mearga fie la proiectul lui Gavril Tarmure, fie pentru construirea rampelor de acces pentru persoanele cu handicap care lipsesc cu desavarsire din scoli.

Dezbaterile s-au prelungit, iar pozitiile au fost care mai de care pro si contra fotbalului, handbalul fiind oarecum bagat in aceeasi oala cu sportul rege.

Pro Jean Padureanu

Echipa "Gloria" nu a ramas nici ea fara sustinatori. Cu toate ca reprezentantii clubului au venit in fata consilierilor cu o hartie simpla cu trei cifre aruncate pe ea, fratele fotbalistului Viorel Moldovan, Adrian, consilier ales PSD, a luat de doua ori cuvantul sa sustina cauza echipei. Nu de alta, dar face parte din conducerea clubului, iar cuvantul lui Jean Padureanu a tras greu atunci cand Moldovan a fost pastrat in functia de sef al clubului, in ciuda faptului ca nu face parte din nici un partid aflat la putere.

La fel de vehement a fost si consilierul Mihai Belei (PRM), si el un apropiat al "Gloriei" Bistrita, care a legat alocarea sumei mentionate de "capacitatea echipei de a face fata unora ca Becali, Bercea sau Iancu". In ciuda discursurilor mult mai aprige decat cele ale doamnelor, cand s-a supus la vot, alesii au fost de acord sa retraga cate 10.000 RON de la "Gloria", respectiv de la clubul de handbal, iar banii sa-i aloce Comunitatii Evreilor pentru finalizarea lucrarilor la sinagoga.

Ca urmare, reprezentantii fotbalistilor au trebuit sa se multumeasca cu 130.000 RON, in plus la cei 700.000 RON primiti in primavara, iar echipa de handbal cu 150.000 RON in plus la cei 300.000 RON primiti initial.

Clubul "Gloria" a cerut, printr-o adresa remisa Primariei miercuri, suplimentarea sumelor alocate initial cu 350.000 RON. Presedintele clubului, Jean Padureanu, a prezentat un raport succint al felului in care au fost cheltuiti banii publici primiti initial de la municipalitate si a cerut suplimentarea acestora "pentru acoperirea cheltuielilor curente in perioada 26 octombrie -31 decembrie".

Cei 700.000 RON au fost folositi in proportie de 50 la suta pentru cheltuieli cu salariile, restul banilor fiind virati in contul bugetului de stat, pentru diurne, telecomunicatii, apa si energie, intretinere, piese de schimb si medicatia sportivilor, desi la semnarea contractului de asociere intre CL si clubul "Gloria" s-au stipulat alte conditii de finantare. Alesii locali au aprobat, in 2000, aceasta asociere cu conditia ca banii sa fie folositi in investitii la stadion si la baza sportiva.

Consilierul municipal Marioara Seica (PD) a cerut ca liderii echipei sa prezinte detaliat un raport referitor la cheltuirea banilor publici primiti de la bugetul local, ceea ce nu s-a facut, insa, pana acum.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă