Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda inregistreaza cifre-record de productie. Rezultatele Unitatii 1 promit sa fie cele mai bune din istoria CNE. Pe de alta parte, lucrarile de constructie la Unitatea 2 sunt in plina desfasurare, iar strategia de finalizare la U3 si U4 capata contur.
Societatea Nationala Nuclearelectrica a publicat de curand cifre privitoare la productia de energie la Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Astfel, in primele opt luni ale anului, aici s-a inregistrat o productie bruta de 4.004.833 MWh. Energia livrata in sistemul energetic national, in aceeasi perioada, s-a cifrat la 3.862.309 MWh, iar factorul brut de capacitate a inregistrat valoarea de 97,60%. Aceasta este cea mai mare valoare inregistrata de la inceputul functionarii unitatii, din 1998, cea mai mica, de 79,52%, fiind inregistrata in anul 2003. In anul 2006, luna cea mai buna in ceea ce priveste productia bruta de energie a fost mai, cu 529.188 MWh, respectiv 487.414 MWh livrati in SEN, iar luna cu cele mai slabe rezultate a fost aprilie, cu 403.717 MWh productie bruta, respectiv 371.050 MWh livrati in SEN.
Datele pe primele opt luni ale anului arata ca in 2006 Unitatea 1 de la CNE poate avea cea mai buna evolutie a sa din istorie. Daca lucrurile vor continua in acelasi ritm, se va obtine cea mai mare productie bruta de energie din 1998 incoace. Precedentul record dateaza din anul trecut, cand s-au produs 5.554.959 MWh. Cu toate aceasta, cea mai mare cantitate de energie livrata in sistemul energetic national s-a inregistrat in anul 2004, 5.142.325 MWh.
Oprita din septembrie
Luna septembrie aproape ca nu va conta in statistici, deoarece Unitatea 1 de la CNE este in revizie anuala planificata incepand din data de 9 septembrie 2006, in conformitate cu procedurile de exploatare a centralei. In acest an, oprirea anuala este planificata sa dureze 25 de zile. In aceasta perioada se executa activitati de mentenanta periodica, care nu se pot executa cu centrala in functiune sau care ar putea produce pierderi la productie. De asemenea, au loc activitati de inspectii vizuale si control nedistructiv pentru conducte, suporti, amortizori, vase sub presiune, schimbatoare de caldura si alte echipamente, dar si teste functionale obligatorii care necesita centrala oprita. Se implementeaza modificari care aduc un plus de siguranta in exploatarea centralei, fata de proiectul initial, si care maresc fiabilitatea unor componente si imbunatatesc activitatea de operare a unor echipamente si sisteme.
In ceea ce priveste Unitatea 2, lucrarile sunt in plina desfasurare. Aceasta se afla in faza finala a testelor, care se vor incheia in perioada decembrie 2006-ianuarie 2007. Investitiile necesare pentru finalizarea celui de-al doilea reactor au fost de 917 milioane de euro. Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, investitiile necesare pentru finalizarea celui de-al doilea reactor au fost de 917 milioane de euro, iar energia produsa aici va fi cu circa 20-30% mai ieftina decat cea produsa de complexele energetice Turceni, Rovinari sau Craiova. U2 va fi data in exploatare comerciala, cel mai probabil, la inceputul lunii iulie 2007.
Atunci, CNE Cernavoda va asigura aproximativ 20% din necesarul de energie al Romaniei.
Interes pentru U3 si U4
Unitatile 3 si 4 ale centralei au atras, la randul lor, interesul investitorilor. Comisia de Evaluare si Negociere numita de MEC pentru participarea la finalizarea, punerea in functiune si operarea acestora a desemnat 12 potentiali investitori care si-au manifestat interesul de a participa la proiect. Toti au acceptat tehnologia CANDU 6, au agreat o structura cu mai multi actionari, in care nimeni sa nu detina pachetul majoritar, au acceptat ca operarea Unitatilor 3 si 4 sa se faca de catre SNN, pe baza de contract de servicii de operare si intretinere.
De asemenea, ei au mai fost de acord sa asigure apa grea si combustibilul nuclear din Romania, cu conditia incadrarii in pretul pietei mondiale. Lucrarile pre-contractuale pe santier ar trebui sa debuteze la inceputul anului 2007. Calendarul mai prevede incheierea contractului comercial de finalizare si asigurarea finantarii pana la finele lui 2007, finalizarea efectiva a contractului comercial de finalizare in ianuarie 2008, in timp ce finalizarea lucrarilor ar urma sa aiba loc dupa anul 2010.