15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialInvestitorii, victime ale societatilor de intermediere

Investitorii, victime ale societatilor de intermediere

Marea privatizare din anii '90 a facut cateva milioane de investitori. Timpul a trecut, iar cei care au avut norocul sau informatiile necesare de a opta pentru actiuni la societati cu potenta financiara le pot vinde acum, pentru diferite sume. Cele mai tranzactionate actiuni sunt, fara indoiala, cele la societatile de investitii financiare (SIF).

Multi dintre constantenii care au primit certificate de investitor au optat pentru SIF-uri. In decursul timpului, valoarea acestora a crescut destul de mult. Astfel, daca la momentul emiterii valoarea nominala era de aproape un milion de lei vechi, acum ele variaza intre 20 de milioane si 28 de milioane de lei vechi. Aproape o avere pentru pensionarii care de-abia isi duc traiul de azi pe maine. Tranzactionarea actiunilor celor cinci SIF-uri la bursa a insemnat, pentru majoritatea micilor investitori, posibilitatea unui castig in plus. Acestia si-au vandut certificatele mai ales in momentele de criza financiara, cand nu mai avea bani pentru nevoile curente. Pentru a efectua orice tranzactie, cetateanul obisnuit trebuie sa apeleze la o societate pentru servicii si investitii financiare (SSIF). Numarul acestora este suficient in Constanta, iar noi societati apar ca ciupercile dupa ploaie.

Cozi interminabile

Cele mai multe SSIF-uri sunt amplasate in zona Garii Constanta. Amplasarea nu este intamplatoare, pentru ca aici este si sediul Regisco. Amanuntul este important pentru ca oricine vrea sa vanda actiunile pe care le detine la societatile de investitii financiare trebuie sa treaca pe aici, pentru a obtine un numar unic, cu care trebuie sa se prezinte la societatea care ii va vinde efectiv actiunile la bursa. In fiecare zi, zona este asaltata de sute de constanteni, in majoritate pensionari, care stau disciplinat la coada, timp de cateva ore. Dupa ce scapa de coada de la Regisco, oamenii trebuie sa aleaga una dintre SSIF-urile amplasate chiar in zona. Unele dintre ele insa apeleaza la diverse tehnici, prin care ii pagubesc de oameni de milioane de lei.

Metoda scrisului minuscul

De cateva zile, in peisaj si-a facut aparitia o noua societate. Toate bune si frumoase, pentru ca putina concurenta nu a stricat nimanui. Dimpotriva, concurenta poate duce la scaderea comisioanelor de tranzactionare, astfel incat suma pe care o incaseaza clientul in mana sa fie cat mai mare. Atunci cand va hotarati sa vindeti, fiti insa foarte atenti, pentru ca va puteti „frige” rau. Noua societate se lauda, printr-un afis mare, lipit pe usa, ca percepe un comision de 5% pentru vanzarea actiunilor. Cifra nu este nici mai mare, nici mai mica decat cea practicata de „suratele” din zona. Surpriza vine insa daca te apleci si citesti cu atentie ce scrie pe afisele de mai jos. Vei constata ca, pentru tranzactionarea SIF-urilor, comisionul perceput este nu de 5%, ci de… 15%! Cu alte cuvinte, la fiecare certificat de actionar, clientul pierde 10% din valoarea acestuia, adica intre doua milioane si aproape trei milioane de lei vechi. Pentru un pensionar, suma aceasta inseamna pastile, intretinere, mancare Ð lucruri esentiale penru viata de zi cu zi. Celelalte SSIF-uri din zona taxeaza cu 5% orice fel de tranzactie.

Exista precedent

Metoda practicata este asemanatoare celei care lua amploare, acum cativa ani, la casele de schimb valutar, unde valoarea comisionului era scrisa, in locuri putin vizibile, cu litere de-o schioapa. Autoritatile au luat insa masuri drastice in domeniu, reglementand extrem de strict modul in care trebuie sa se faca afisarea comisionului, de la marimea literii pana la locul de amplasare a afisului. Acelasi lucru trebuie facut si in cazul societatilor pentru servicii si investitii financiare, in caz contrar mii de oameni fara nici o vina putand sa fie pacaliti. Pana cand se va reglementa aceasta situatie, fiti extrem de atenti la comisionul pe care vi-l percep aceste societati, mai ales atunci cand vreti sa va vindeti actiunile la SIF-uri.

Cele mai citite

Eroare neașteptată! Germania a convocat din greșeală un fotbalist leton pentru meciurile din Liga Națiunilor

Naționala Germaniei a fost nevoită să excludă un jucător din lotul său pentru meciurile cu Bosnia-Herțegovina și Ungaria, după ce a constatat că Dario...

Parlamentul European blochează propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european

Parlamentul European a refuzat să aprobe numirea lui Oliver Varhelyi, candidatul propus de Ungaria pentru funcția de comisar european pentru sănătate publică și bunăstarea...

Eroare neașteptată! Germania a convocat din greșeală un fotbalist leton pentru meciurile din Liga Națiunilor

Naționala Germaniei a fost nevoită să excludă un jucător din lotul său pentru meciurile cu Bosnia-Herțegovina și Ungaria, după ce a constatat că Dario...
Ultima oră
Pe aceeași temă