6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialUnii profesori corectori sunt acuzati de favoritisme, iar pilosii ca fura posturile...

Unii profesori corectori sunt acuzati de favoritisme, iar pilosii ca fura posturile bune

In mod normal, afisarea rezultatelor la contestatiile depuse de candidatii nemultumiti care au sustinut proba scrisa la concursul national pentru ocuparea unui post vacant in invatamantul preuniversitar (cunoscut si drept concurs de titularizare) ar fi trebuit sa linisteasca apele. Dimpotriva, pe adresa www.titularizare.edu.ro, pe forum, au inceput sa curga mesajele de nemultumire si uimire vizavi de notele obtinute de unii contestatari.
Ceea ce este normal, avand in vedere ca dupa contestatii au aparut diferente destul de mari, care au schimbat ierarhia si unii care sperau sa ocupe un post de titular stau cu spaima in suflet. Teoretic, o lucrare, indiferent de la ce nivel este – teste nationale, bacalaureat, titularizare -, nu ar trebui sa fie corectata dupa ureche, ci foarte exact, dupa baremele stabilite de Serviciul National de Evaluare si Examinare, care a facut si subiectele pentru concursul de titularizare. Evident, vorbim de varianta normala si optimista, pentru ca realitatea este diferita, de destule ori fiind diferente de mai multe puncte. Diferentele in plus sau in minus de peste 1,5 puncte ar trebui sa-i puna serios pe ganduri pe responsabilii din Ministerul Educatiei si Cercetarii, insusi pe ministrul Miclea, care de la inceputul mandatului tot povesteste ca face eforturi pentru restabilirea corectitudinii in sistem (?!). Ma rog, ieri era prin judetul Vrancea, sa vada in ce stadiu sunt scolile afectate de inundatii.
Din pacate, nota dupa contestatii, chiar daca a fost gresita, ramane definitiva. Doar dupa terminarea intregului proces, daca se constata ca diferentele au fost mai mari de 1,5 puncte, se face o recorectare si sunt sanctionati cei care au gresit – profesorii de la prima sau a doua corectura, in sensul ca nu vor mai avea dreptul sa participe cativa ani la o astfel de activitate. Ceea ce nu are insa nici un efect asupra candidatilor pagubiti prin scaderea sau marirea nejustificata a notei obtinute. Singurele judete in care la diferente mai mari de 1,5 puncte inspectorul scolar general poate dispune o a treia corectare, cea de-a treia nota fiind apoi definitiva, sunt cele in care s-a pilotat organizarea concursului de titularizare la nivel local – Braila, Cluj, Dolj, Harghita, Iasi, Neamt, Sibiu si Satu Mare.
In rest, unii profesori vor rata titularizarea pentru ca alti candidati au fost mai norocosi sau cu pile si li s-a marit nota cu cateva puncte sau pur si simplu nu vor apuca nici macar o catedra de suplinitor, dupa contestatii trezindu-se cu nota mai mica, uneori aruncandu-i in categoria nepromovatilor. Cele mai multe nemultumiri sunt in Bucuresti. De exemplu, la engleza, pe langa cazurile de note mai mari acordate, a fost si o lucrare cu micsorare de nota dupa recorectare – 3,90 fata de 5,50 initial. De asemenea, la religie au fost acceptate toate contestatiile depuse si s-au soldat in bloc cu reducerea notei.
Reamintim ca lucrarile scrise de la concursul de titularizare au fost corectate in centrele universitare de care tinea localitatea respectiva. In functie de specialitate, cele din Capitala au fost corectate la Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, Academia de Muzica Bucuresti etc.
Va prezentam cateva din mesajele de pe forum de la care Ministerul Educatiei si Cercetarii sa porneasca o ancheta serioasa.
– „Calinescu V. Daniela Mihaela – candidata la Engleza – Bucuresti. Acesta este numele candidatei care a obtinut de la 8,10 9,70… nota care a adus-o printre primii. Imi pare tare rau ca nu va pot spune numele celei care a obtinut 4 puncte in plus… oricum avea 3 si ceva si a obtinut 7.30… Ideea este ca nu ma voi opri aici: am sunat deja la cabinetul ministrului Educatiei si Cercetarii si mi-au spus sa revin maine dimineata cu sesizarea la dl Barbulescu sau dl Visan.”
– „Spunea cineva mai sus ca nu se poate sa se ia dupa contestatie cu 4 puncte mai mult. Ba se poate, daca lucrarea a fost corectata execrabil prima data. Sunt mai rare cazurile, intr-adevar, dar se poate. Ar trebui sanctionat proful care a facut prima corectare.”
– „Ma uit si nu-mi vine sa cred ce citesc. E de-a dreptul aberant!! Morcovul meu s-a mai lungit cu vreo 10 cm. Am toate sansele sa raman prima sub linie daca asemenea "recorectari" au avut loc si la Bacau. Doamne, ajuta si fereste-ne de pilele altora!!”
– „Tot uitandu-ma pe forum, ma felicit ca am plecat din invatamant…”

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă