17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialIn premiera absoluta la Nationalul clujean - opera-rock "Richard al III-lea"

In premiera absoluta la Nationalul clujean – opera-rock „Richard al III-lea”

Iata o idee si, in acelasi timp, un demers artistic temerar: celebra drama a lui W. Shakespeare – „Richard al III-lea”, pusa in scena la Teatrul National din Cluj-Napoca in ipostaza de opera-rock. Este un demers dificil la care s-a inhamat regizorul Sorin Misiriantu, autorul adaptarii textului, si care, alaturi de Tudor Runcan, a asigurat si alegerea muzicii corespunzatoare scopului, iar Radu Comsa este autorul decorului si costumelor. Trebuie tinut cont de frumoasa prestatie a artistilor care au avut curajul sa-si asume rolurile pe care trebuiau sa le cante si, nu in ultimul rand, a actorului rolului titular, talentatul Dan Chireanu.
Este un spectacol antrenant, cu muzica buna, interpretat cu mult dinamism, ansamblul coral, din mai multe momente, fiind deosebit de armonios si placut pentru cei care cunosc opera lui Shakespeare. Fac aceasta precizare, deoarece, muzicaâ in anumite momente, este prea zgomotoasa prin volumul maxim la care este transmisa, acoperind in buna masura vocea interpretilor.
In rest, ne apare benefica si colaborarea cu studentii anului I si III de la Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, ca si prestatia la „keyboards” (clape) a lui Mihai Calin. Iar din programul de sala, elaborat de Eugenia Sarvari, secretara literara a institutiei, retinem declaratia regizorului Sorin Misiriantu, potrivit careia opera-rock este in Romania un gen total neexploatat si ca, pentru prima data in istoria Teatrului National clujean, se realizeaza un asemenea spectacol, experiment cu totul insolit la noi.
„Ne intereseaza istoria Angliei in acorduri rock, ce au facut furori in Peninsula, avand in "Beatles", "Rolling Stones", Ledd Zeppelin, promotori de marca ai acestui gen”, mai sustine regizorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă