2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecial1.000 de titluri de proprietate, anulate

1.000 de titluri de proprietate, anulate

Lucrurile au pornit prost inca din 1992, cand la Rasova a demarat aplicarea Legii 18. De la fostul IAS s-a preluat o suprafata de aproape 450 de hectare formata din plantatii de vie si teren arabil. Prin anul 1999, alte suprafate, circa 270 de hectare, au fost predate locuitorilor si includeau 150 de hectare de plantatie. In anul 2000, catre actionarii societatii constituite pe scheletul IAS Cernavoda se predau alte peste 500 de hectare. Parea ca aplicarea legii nu da batai de cap autoritatilor locale, care astfel ii multumeau, cu varf si indesat, pe actionari si pe fostii proprietari de teren. "Cand am preluat Primaria, in 2004, m-am luat cu mainile de cap… Nu am gasit niciun fel de planuri sau harti care sa arate care este situatia terenurilor din zona. Oamenii erau nemultumiti si, dupa cum am vazut, era greu sa descalcesc itele pe care altii le-au incurcat atat de tare incat nu stiu cum vor gasi o solutie care sa clarifice problema. Ar exista una, dar este greoaie si cere timp”, a declarat Mihalache Neamtu, primarul localitatii Rasova. Pentru actuala conducere a administratiei locale cea mai buna varianta de solutionare a problemei este anularea celor peste o mie de titluri de proprietate emise pana la aceasta data. Procedura inseamna timp, dar si bani. Proprietarilor, la randul lor, le este greu sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard. Chiar daca treaba este incurcata, oamenii sunt putin receptivi la solutiile avansate de autoritati de teama ca nu cumva sa ramana fara pamant.

Acelasi pamant, retrocedat de doua ori

Pentru a face lumina in hatisul de acte s-a trecut la remasurarea suprafetelor si la identificarea lor. Primarul crede ca, la Rasova, Legea 18 trebuie rescrisa, adica ce a fost pana acum sa se stearga cu buretele, iar procedura sa se ia de la capat. Din cele 544 de hectare preluate de la fostul IAS, 80 fac obiectul mai multor titluri de proprietate. 60 persoane, care au documente ce fac dovada proprietatii, nu au fost trecute in anexele la lege si trebuie tarate prin tribunale pentru ca titlurile trebuie anulate. "Din nefericire, ne confruntam cu o situatie de nerezolvat: detinatorii titlurilor sunt persoane care au lucrat sezonieri la Rasova si, desi i-am cautat, nu am reusit sa dam de ei nici macar cu ajutorul Politiei. In lipsa titularilor, instanta nu poate anula titlurile de proprietate. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca pe numele aceleiasi persoane au fost emise doua titluri, din care unul trebuie anulat”, a mai spus primarul. Autoritatile locale sustin ca pentru aproximativ 30% din suprafata pentru care s-a aplicat Legea 18 exista mai multe titluri de proprietate pentru aceleasi parcele.

Lant nesfarsit de nereguli

Fosta comisie locala de fond funciar, cu primarul Chirescu in frunte, a considerat ca nu sunt necesare precizarile legate de delimitarea suprafetelor pentru fiecare titular in parte. Asa se face ca in aproape doua sute de titluri de proprietate este mentionata aceeasi parcela, chiar daca cele o suta de hectare au fost impartite in loturi. Alte acte au fost eliberate pentru suprafete care nu exista in planurile fostului IAS si nici la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Presedintele Comisiei locale Rasova de fond funciar sustine ca neregulile nu se opresc aici. Numele si initialele inexacte sunt un alt motiv pentru care documentele trebuie anulate. Unii dintre beneficiarii legii au primit parcele disparate, pozitionate la distante mari una de alta, motiv pentru care niciun arendas nu a vrut sa lucreze pamantul. Pe de alta parte, una a hotarat comisia locala, alta s-a facut pe teren. Oamenilor le-au fost repartizate suprafete cu pamant numai de o anumita categorie (productiva, slab productiva sau neproductiva) cand corect ar fi fost ca impartirea sa fie echitabila. In schimb, via pe rod si alte terenuri cu potential agricol au ajuns in proprietatea unor persoane care acum se opun anularii titlurilor si cer reluarea procedurii de atribuire. Primarul vrea sa le dea nedreptatitilor suprafete in balta, care sa compenseze astfel pamantul de proasta calitate pe care il detin in alte zone. Conducerea Prefecturii Constanta incearca sa gaseasca solutii legale pentru Rasova, localitate unica in tara pentru modul in care s-au aplicat legile fondului funciar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă