Un raport al Curtii de Conturi releva faptul ca bugetul de stat a avut de suferit de pe urma unor afaceri paguboase in care sunt implicati sefii „Romgaz”. Afacerile vizeaza gazul inmagazinat in depozitele de la Targu-Mures si vandut cu precadere catre combinatul chimic „Azomures” SA. Astfel, potrivit unor surse, depozitul de gaz din localitatea mureseana Corunca, apartinand „Romgaz”, a fost folosit aproape gratis de o societate comerciala cu capital majoritar privat, care nu facea decat sa vanda gazul metan catre „Azomures”, aceasta unitate detinand, la randul sau, 50 la suta din actiunile respectivei firme.
„In perioada septembrie 2002 Ð decembrie 2003 a avut loc un transfer al veniturilor de la o societate cu capital de stat (SNGN „Romgaz” SA Medias) catre o societate cu capital mixt (majoritar privat) SC „Depomures” SA Targu-Mures”, se arata in raportul Curtii de Conturi, care a fost inaintat procurorului financiar in vederea sesizarii instantelor de judecata si a procurorilor PNA.
„Dosarul de control a fost inaintat procurorului financiar cu propunere de investire cu act de sesizare a Sectiei de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Mures si a Parchetului National Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu-Mures, in vederea recuperarii prejudiciului creat SNGN „Romgaz” SA Medias si a bugetului de stat in suma totala de 325.425.347.798 lei”, se precizeaza in raportul Curtii de Conturi.
In document mai este mentionat ca prejudiciul respectiv se constituie din 229.211.157.510 lei reprezentand prejudiciul creat „Romgaz” Medias, precum si veniturilor neevidentiate, nefacturate, neincasate, respectiv 123.214.190.288 lei reprezentand prejudiciul creat bugetului de stat.
In ceea ce priveste paguba produsa „Romgaz” Medias, aceasta se constituie din 133.894.680.228 lei plati efectuate catre SC „Depomures” SA Targu-Mures pentru propriile servicii prestate si suportate in mod nejustificat pe cheltuieli, 59.466.762.522 lei reprezentand venituri neevidentiate, nefacturate, neincasate pentru serviciile prestate pentru SC „Azomures” SA Targu-Mures, 811.224.500 lei reprezentand consum tehnologic aferent statiei de comprimare Corunca inchiriata SC „Depomures” SA si suportat in mod nejustificat de societatea din Medias pe cheltuieli, precum si 35.038.490.260 lei reprezentand foloase nerealizate aferent platilor efectuate si inregistrate pe cheltuieli in mod nejustificat.
Potrivit Curtii de Conturi, acest prejudiciu a fost provocat intre anii 2002-2003, la baza sa stand SC „Depomures” SA, care nici nu avea licenta de inmagazinare/ stocare a gazului metan. Cu toate acestea, SC „Depomures” SA se pare ca incheia contracte de inmagazinare cu „Azomures” in detrimentul „Romgaz”, lucruri care nu pot fi straine directorilor companiei de gaz.
Intre actionarii „Depomures” se afla SC „Azomures” SA, cu 50 la suta din totalul actiunilor, SNGN „Romgaz” Medias, cu 40 la suta din actiuni, SC „Infochem International” SA Bucuresti, cu 9 la suta, si SC „Foraj Sonde” SA Targu-Mures, respectiv SC „Mif” SA Sangeorgiu de Mures – ambele cu cate 0,5 la suta din actiuni.