18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăȘtirile zileiTransferul serviciilor medicale din penitenciare, birocrație inutilă

Transferul serviciilor medicale din penitenciare, birocrație inutilă

“Ministrul Justiţiei nu pare a înţelege complexitatea tehnică a acestui demers inutil, considerând că un banal protocol – conform propriilor declaraţii, poate asigura transferul acestor servicii medicale. Evident, ar fi nevoie de modificări legislative de substanţă şi de un efort administrativ substanţial. Cu precizarea că astfel de aventuri birocratice s-au mai încercat de-a lungul timpului, rezultatele fiind catastrofale, îi informăm pe domnul Tudorel Toader că are alte probleme de rezolvat în legătură cu sistemul medical din penitenciare: deficitul de personal, dotări precare şi legislaţie neclară”, scrie preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitraşcu, pe site-ul organizației.

Potrivit lui Dumitraşcu, regulile internaţionale şi europene instituie obligaţia ca sistemele penitenciare să aibă o reţea de sănătate proprie precum şi suficient personal medical şi auxiliar care să asigure servicii de o calitate cel puţin comparabilă cu cea din sectorul public de sănătate.

“Cu o singură excepţie, în toate ţările europene, aceste servicii medicale sunt gestionate de către administraţiile penitenciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei şi cu respectarea standardelor naţionale în materie de sănătate publică. Practic, diferenţa faţă de o unitate medicală constă în măsurile de siguranţă specifice detenţiei”, se mai afirmă în material.

Dumitraşcu solicită, în acest context, demisia ministrului Tudorel Toader, pentru “incompetenţă şi iresponsabilitate”.

“Revenim cu solicitarea ca Tudorel Toader să fie demis pentru incompetenţă şi iresponsabilitate. O “(i)evaluare” a activităţii ocupantului fotoliului de ministru al Justiţiei este necesară”, susţine Dumitraşcu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi, intenţia de a transfera serviciile medicale din penitenciare către Ministerul Sănătăţii (MS). El a declarat, la Târgu Ocna, că a demarat discuţii cu oficialii MS pentru încheierea unui protocol care să permită preluarea în sistemul sanitar a serviciilor medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). 

Cele mai citite

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă