2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRetrocedarea terenurilor la Corbu, blocata

Retrocedarea terenurilor la Corbu, blocata

Terenurile de la Corbu dau din nou batai de cap autoritatilor. Pe de o parte, institutiile centrale fac presiuni pentru retrocedarea proprietatilor, pe de alta, autoritatile judetene si locale se confrunta cu obstacole care intarzie punerea in aplicare a legilor. Restituirea in natura este solutia agreata de autoritatile statului, care vor sa finalizeze cat mai repede problema proprietatilor cu limitarea numarului de despagubiri in bani.

Pozitia conducerii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor este foarte clara: ajutoritatile locale si judetene trebuie sa le dea inapoi fostilor proprietari pana la ultima palma de pamant pe care o au la dispozitie, in asa fel incat numarul acestora sa fie cat mai mic atunci cand va veni vorba despre acordarea despagubirilor in bani. La problemele deja existente, la Corbu s-a adaugat inca una. Reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosfera „Deltei Dunarii” (ARBDD) nu vor sa cedeze in privinta terenurilor. Discutii aprinse s-au purtat intre conducerea Prefecturii Constanta, cea care trebuie sa vegheze la respectarea si aplicarea legii in teritoriu. In primul rand, a fost vorba depre comisiile locale de fond funciar care, in unele cazuri, au declarat pe propria raspundere ca nu mai au la dispozitie terenuri pentru punerile in posesie. Pentru astfel de situatii se incearca identificarea unor suprafete pe raza altor unitati administrative teritoriale care sa fie retrocedate fostilor proprietari.

Situatie speciala

Spre deosebire de alte localitati, administratia locala Corbu a reusit, in acest an, sa intabuleze peste 2.300 de hectare de teren care ar urma sa ajunga in posesia fostilor proprietari. „Numai pentru aplicarea Legii 1 mai sunt necesare 700 de hectare de teren de care comisia locala nu dispune in acest moment. Ce mai avem sunt terenuri neproductive, adica pasuni. La un moment dat, ni s-a comunicat ca astfel de suprafete nu pot sa faca obiectul punerilor in posesie. Acum ni s-a transmis ca trebuie sa acceleram procedurile pentru ca oamenii sa isi primeasca pamantul. Practic, trebuie sa reparam ce au stricat altii pentru ca, la Legea 18, s-a dat teren cui a vrut si cui nu a vrut. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca pentru aplicarea Legii 247 oamenii vor sa primeasca terenurile pe fostele amplasamente, iar respectivele suprafete – unele dintre ele – au ajuns la al treilea proprietar”, a declarat, cu mai mult timp in urma, Marian Galbinasu, primarul comunei Corbu.

Rezerva… rezervatiei

Intabularea terenurilor de la Corbu a fost atacata in instanta de Agentia Domeniilor Statului, actiune ce pare sa fie pe placul conducerii ARBDD, care astfel considera ca suprafetele din zona strict protejata si cea tampon nu vor fi expuse niciunui risc. Retrocedarile ar reprezenta, potrivit unora, un risc extrem de mare in ceea ce priveste viata din rezervatie. Ion Munteanu, seful Serviciului Patrimoniu, si Radu Voicu, jurist, au prezentat conducerii prefecturii punctul de vedere al ARBDD: planurile pe care le-au avut la dispozitie au evidentiat ca din cele 2.300 de hectare intabulate de administratia locala Corbu 200 sunt amplasate in zona strict protejata, iar alte o mie in zona-tampon. Reprezentantii ARBDD considera ca retrocedarile trebuie sa se limiteze doar la zona economica, departe de flora si fauna din Delta. Se pare ca desenele nu sunt conforme cu realitatea. Primarul comunei Corbu, Marian Galbinasu, va trebui sa faca un drum pana la sediul rezervatiei pentru a lamuri aspectele ce ii ingrijoreaza pe cei ce au grija de zona. Primarului ii este greu sa se descurce, mai ales ca se afla intre ciocan, nicovala si… interese – pe de o parte, fostii proprietari care vor sa intre in posesia terenurilor, pe de alta ADS, administratorul terenurilor, si Agentia Nationala pentru Retrocedarea Proprietatilor. Nu cu mult timp in urma, primarul a fost sanctionat pentru ca nu accelereaza procesul de punere in aplicare a legilor. Este greu sa se sparga un cerc vicios in care institutiile statului joaca un rol important, spre deosebire de proprietari, spectatori neputinciosi care asteapta aplicarea legii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă