Bugetarii din administratia publica locala a judetului Bistrita-Nasaud, angajatii din sistemul de asistenta sociala, dar si cadrele didactice care isi primesc banii de la primarii risca sa ramana fara salarii din octombrie. Aceasta pentru ca rectificarea bugetara adoptata de Consiliul Judetean nu a fost validata de juristii prefecturii care invoca din nou lipsa cvorumului.
Proiectul de hotarare privind rectificarea bugetara a fost adoptat cu 15 voturi in sedinta ordinara a Consiliului Judetean de saptamana trecuta, insa, pentru a putea intra in vigoare hotararea necesita inca un vot.
Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu (PSD), a declarat, luni, ca blocajul financiar in care vor intra institutiile subordonate CJ se datoreaza demisiei din functii a 12 consilieri PD si PNL, dar si faptului ca alti 4 consilieri, trei de la PD si unul de la UDMR, au sustinut demersul demisionarilor si nu s-au mai prezentat la sedinte din luna aprilie.
„Noi credem ca functionam legal fiindca raportam majoritatea la nu-marul consilierilor cu mandate valide, care este acum de 19. Prefectura insa ne-a tot dat in judecata si nici una din hotararile pe care le-am adoptat din aprilie pana in prezent nu a putut intra in vigoare fiindca ii lipsea avizul de legalitate de la Prefectura. Asteptam data de 5 octombrie cand speram ca instanta de judecata va da o sentinta sa stim si noi cine are dreptate: noi sau Prefectura. Eu spun ca noi, dar, pana atunci toate institutiile care depind financiar de noi intra in blocaj. Nu putem repartiza bani pentru protectia sociala, pentru asistentii maternali, dar nici pentru cadrele didactice. Din 1 octombrie vor ramane fara salarii”, a declarat Marinescu.
Primarul comunei Zagra, Grigore Codau (PSD) a venit luni la sediul CJ pentru a se interesa de soarta rectificarii bugetare.
„Nu mai am bani pentru Legea 414 (a venitului minim garantat – n.r.), nici pentru profesori, nici pentru asistentii maternali. Oamenii sunt nervosi si nu inteleg ce se intampla”, a spus primarul comunei Zagra.
La randul sau, primarul comunei Dumitra, George Balajan (PD), a declarat ca blocajul de la nivelul CJ va face ca si angajatii primariei pe care o conduce sa ramana fara salarii. Directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului, Marin Rus, a declarat ca institutiile aflate in subordinea sa vor intra in curand in colaps.
Subprefectul judetului, Gheorghe Tuta, cel care tine locul prefectului plecat in concediu, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu poate contesta anumite hotarari si altele nu.
Prefectura a atacat in contencios administrativ peste 20 de hotarari adoptate de CJ din aprilie pana in prezent dupa ce 12 consilieri PD si PNL au demisionat din functii pentru a forta dizolvarea CJ si organizarea de alegeri anticipate.