1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialSuveica libaneza

Suveica libaneza

Magistratii Curtii de Apel Constanta incearca sa rezolve una dintre cele mai complicate inginerii financiare pusa in aplicare de un cetatean libanez. Ancheta efectuata de procurorii DIICOT Bucuresti, in colaborare cu Serviciul de Combatere a Spalarii Banilor, s-a concretizat prin constatarea unui prejudiciu de 281 de miliarde de lei vechi si prin efectuarea a zeci de arestari.

In dosarul aflat pe masa judecatorilor constanteni, Alexandru Raj Tunaru cere confirmarea dreptului de proprietate asupra unui hotel din statiunea Mamaia. In plangerea care s-a concretizat prin formarea dosarului 3992/36/2006, SC „Tunaru Litoral” SRL, ai carei administratori sunt Elena Tunaru si Alexandru Raj Tunaru, a fost ceruta emiterea unei hotarari judecatoresti prin care sa se ateste calitatea de asociat al SC „Panah” SRL, cu 62% din capitalul social al societatii. Mai mult de atat, ei au cerut sa se constate faptul ca, la data de 7 decembrie 2004, libanezul Kansou Nabil Said, fara consimtamantul partilor, a vandut Hotelul „Tomis”. Din actele depuse la dosar reiese faptul ca afacerea a inceput la data de 11 decembrie 2002, cand libanezul i-a concesionat fostului deputat 99,91% din capitalul social al SC „Panah” SRL. In baza acestui schimb, Kansou urma sa primeasca 1,25 milioane de dolari. Din aceasta suma, achita in momentul semnarii 300.000 dolari, pentru achitarea intregii sume fiind stabilita ca termen limita data de 30 septembrie 2003. Pentru ca Tunaru nu si-a onorat datoriile, la data-limita a fost incheiat un act aditional cu Kansou Nabil Said, angajandu-se sa plateasca suma restanta pana pe 30 septembrie 2004. Insa se pare ca nici pana la finalizarea celui de-al doilea termen acesta nu si-a achitat datoriile.

A vandut de trei ori hotelul

Fara sa mai stea pe ganduri, libanezul, cu toate ca incasase 600.000 de dolari de la Raj Tunaru, la data de 7 decembrie 2004, a vandut hotelul „Tomis” contra sumei de 1,4 milioane USD, suma care a fost privata de trecerea prin evidentele contabile ale societatii. Expertii care au analizat acest caz spun ca tranzactia ridica foarte multe semne de intrebare avand in vedere ca documentul de vanzare-cumparare a fost intocmit, semnat, autentificat si platit intr-o singura zi. Din cele 65,6 miliarde lei vechi achitate, 11,3 miliarde au intrat in contul SC Mamaia SA, reprezentand contravaloarea unitatii hoteliere vandute, iar restul au fost insusiti, din cate se pare, de catre libanez. Astfel, printr-o simpla factura cetateanul strain a pacalit statul roman cu peste 20 miliarde de lei vechi.
O data cu extinderea cercetarilor, pe lista libanezului a mai aparut o victima, respectiv cetateanul roman Michael Heimann. In baza unui contract semnat pentru suma de 15,5 miliarde lei vechi, platind in avans 70.000 de dolari, Michael Heimann a „cumparat” tot hotelul Tomis.
Din cate se pare, la scurt timp dupa incheierea celei de-a treia afaceri libanezul a fugit in Siria. Totodata, SC „Panah” face subiectul dosarului 650/2005 al Parchetului de pe langa |nalta Curte de Casatie si Justitie, alaturi de mai multe firme din Constanta si din tara, acuzate ca au spalat bani prin intermediul societatior "New York New York” SRL, "Navid Mamutz Impex” si "Helorom International” SRL. Prejudiciul a fost estimat la 281 miliarde lei vechi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă