20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialSituatia livrarilor de gaze va fi reglementata

Situatia livrarilor de gaze va fi reglementata

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat ieri la Palatul Victoria pe ministrii, secretarii de stat si directorii agentiilor cu raspunderi in domeniul aprovizionarii cu gaze naturale.
Seful Executivului le-a solicitat reprezentantilor Ministerului Administratiei si Internelor ca impreuna cu Ministerul Sanatatii si municipalitatile sa amenajeze adaposturi pentru persoanele defavorizate pentru ca acestea sa poata depasi perioada dificila din iarna: "Toate autoritatile responsabile si care dispun de resursele si mijloacele necesare trebuie sa ia masuri si sa asigure persoanelor defavorizate adaposturi, paturi si paturi”.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat ca aprovizionarea consumatorilor casnici din zona centrala a municipiului Bucuresti – zona dintre Bdul Ion Mihalache si Arcul de Triumf – era asteptata sa revina la normal inca din cursul serii de ieri. Seres a precizat ca situatia livrarilor de gaze in judetele din nordul Moldovei va fi reglementata in urmatoarele zile: "Continuam demersurile diplomatice cu autoritatile ruse pentru revenirea la livrarile normale de gaze. Vom mentine decizia de diminuare a consumului de gaze al agentilor economici industriali, vom solicita societatilor Distrigaz Nord si Sud sa intervina cu operativitate la solicitarile populatiei”.
Primul ministru a solicitat responsabililor din domeniu sa gaseasca solutii pentru a evita pe viitor aparitia unor probleme similare cauzate de scaderea importurilor in conditii de temperaturi foarte scazute, sugerand ca ar fi bine sa creasca productia interna si capacitatea de inmagazinare.
Ministrul Codrut Seres a anuntat ca in data de 27 ianuarie va participa la Budapesta la intalnirea ministrilor din domeniul Economiei si Energiei din Grupul tarilor de la Visegrad, unde vor fi discutate variante noi de interconectare in reteaua de distributie si transport al gazelor naturale.

Consumul, drastic restrictionat

Pentru a face fata consumurilor mari de gaze naturale determinate de temperaturile foarte scazute, in conditiile in care presiunea gazelor venite de la rusi s-a redus, Ministerul Economiei a luat o serie de masuri pentru restrictionarea marilor consumatori. In primul rand, s-a decis reducerea la minimum a cantitatii de gaze naturale utilizate de catre CET Palas Constanta, Iernut Mures si Electrocentrale Galati si utilizarea altor combustibili.
In ceea ce priveste cele doua societati de distributie a gazelor naturale, s-au luat deja primele masuri pentru restrictionarea consumurilor industriale. Distrigaz Nord a dispus micsorarea cantitatilor de gaze livrate catre o parte din consumatorii industriali pe care ii are in portofoliu, iar Distrigaz Sud a anuntat o scadere de pana la 30% a cantitatilor livrate la acelasi gen de consumatori.

Cele mai citite

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Bărbat din Gorj dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa

Un bărbat din Târgu Cărbunești a fost dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa. Familia a relatat că Dănuț Cătălin...
Ultima oră
Pe aceeași temă