Mai multe dosare ale unor revolutionari care au solicitat preschimbarea certificatelor au ajuns pe masa procurorilor, in urma unor suspiciuni de fals. De asemenea, Petrisor Morar, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a afirmat recent ca au fost demarate anchete penale in cazul a doi presedinti de asociatii de revolutionari care au sustras dosare, respectiv au introdus probe false la un dosar aflat in procedura de validare.
Nu este pentru prima oara cand au loc astfel de scandaluri in legatura cu obtinerea brevetelor de revolutionari, inca din 1990 in presa fiind semnale numeroase astfel de cazuri. Pana in prezent, nu exista nici un caz al vreunei persoane condamnate pentru falsificarea sau obtinerea frauduloasa a certificatului de revolutionar, desi plangerile au fost nenumarate.
Adeverinte de la biserica, fotografii trucate
La sfarsitul anului 2004, cand a inceput verificarea dosarelor de revolutionar depuse pentru preschimbare, Emilian Cutean, seful SSPR la acea data, a sesizat Parchetul in legatura cu circa 20 de dosare in care erau depuse probe cel putin discutabile. „Cu ocazia verificarilor am constatat ca fusesera depuse ca probe adeverinte de la biserici, de la o fabrica de bere si de la gradinte. Aceste adeverinte „atestau” ca cei care au solicitat preschimbarea dosarelor ar fi fost prezenti in acele locuri, unde au desfasurat „actiuni de lupta”. Bineinteles ca am sesizat Parchetul, dar nu cunosc rezultatele cercetarilor efectuate. In alte cazuri, ne-au fost prezentate pentru a fi incluse in dosare fotografii facute la 2-3 ani dupa revolutie, la slujbe de parastas. Au fost si fotografii trucate ,si declaratii date in fals etc.”, a declarat Cutean. Cat despre unele certificate, fostul secretar de stat SSPR sustine ca au fost depistate ca nefiind nici macar inregistrate in Monitorul Oficial. „In cateva cazuri am anuntat procurorii ca au fost facute, dupa perioade lungi, erate la Monitorul Oficial, dupa ce certificatele si brevetele fusesera emise pe alte nume. Era o situatie care nu putea fi justificata si am cerut anularea acestora”, a precizat Emilian Cutean.
Retinutii din penitenciare au dat declaratii pentru cei de la militie
Petrisor Morar, actualul secretar de stat SSPR, a declarat la o intrunire la Timisoara ca „a ajuns sa analizeze dovezile revolutionarilor „cu lupa” pentru a descoperi falsurile la dosare”. Petrisor Morar a prezentat o fotografie-document trucata, in care figura pretinsilor revolutionari este disproportionata in raport cu restul corpului sau postata la nimereala in mijlocul protestatarilor. Fotografia urmeaza sa fie confruntata cu originalul. „Am mai identificat declaratii in care asa-zisii martori sustineau ca i-au zarit pe alti participanti la revolutie in penitenciar, in vreme ce ei erau retinuti in sediul militiei, si multe alte astfel de neconcordante”, a mentionat Morar.
Pana in prezent, cinci astfel de dosare suspectate de a fi falsificate au fost inaintate organelor de ancheta penala. Potrivit demnitarului, anchete penale au fost demarate si in cazul a doi presedinti de asociatii de revolutionari din Bucuresti si Brasov, unul fiind surprins ca a sustras sase dosare, iar celalalt ca a avut intentia sa introduca un dosar fals.
„E o diversiune, nu am sustras nici un document”
Iordan Radulescu, presedintele Fundatiei Revolutiei Romane, acuzat ca ar fi furat dosarele de la SSPR, se apara spunand ca este vorba de „o diversiune, o inscenare”. Cel acuzat sustine ca dosarele nu au disparut nici un moment de pe masa comisiei unde lucra alaturi de alti colegi la verificarea acestora. „Dosarele au ramas tot timpul pe acel birou, nu s-au miscat de acolo, ca sa fiu acuzat de furt acele documente ar fi trebuit sa fie cel putin miscate din camera, scoase din acea incapere.”
Presedintele Fundatiei Revolutiei, fost subsecretar de stat la SSPR in perioada 2001-2002, a declarat: „Eu am fost cel care a inventariat si arhivat dosarele revolutionarilor care erau imprastiate in tot sediul Guvernului si nu aveam de ce sa sustrag dosare. In perioada cat am fost secretar de stat am depistat zeci de certificate false. Majoritatea erau detinute de persoane publice, directori de banci, altii avand functii in institutii importante ale statului. Cand i-am intrebat de unde au aceste certificate, acestia mi-au raspuns ca au fost obtinute in schimbul unor mese la restaurant sau al unor sume de bani. La acea data am sesizat Parchetul si am anulat numeroase certificate si brevete de revolutionar”. In perioada 2000-2006, la SSPR au fost identificate zeci de certificate care nu se regaseau in evidentele institutiei si nici nu fusesera publicate in MO. Unele erau falsuri evidente (fara timbru sec sau cu semnaturi false), altele erau eliberate fara nici un document justificativ. In nici unul din cazuri nu a fost identificat vreun vinovat.