24.2 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒOp & EdOpiniiImagine thereโ€™s no religion

Imagine thereโ€™s no religion

Iar aceastฤƒ idee a devenit un cliศ™eu ศ™i nu este zi, de 60 de ani încoace ศ™i chiar mai bine, în care sฤƒ nu auzim acest cliศ™eu la radio ศ™i la TV sau, mai nou, sฤƒ nu-l vedem postat pe wall-uri ศ™i reprodus de mii de guri, mâini ศ™i minศ›i vorbฤƒreศ›e ศ™i idealiste (dar nu ศ™i foarte antrenate în exerciศ›iul gândirii critice).

Spun din capul locului cฤƒ oamenii nu se bat în primul rând (ศ™i în ultimul rând) din cauza religiilor. Oamenii nu se bat în primul rând (ศ™i în ultimul rând) nici mฤƒcar din cauza unor motive economice (un alt cliศ™eu larg rฤƒspândit) – din cauza resurselor naturale, a „pâinii” sau a „ciolanului”. Rฤƒzboiul omului împotriva omului deseori este pus ศ™i pe seama unor viziuni diferite asupra lumii – din cauza „weltanschauung-ului”. Putem sฤƒ-i spunem „sistemul de operare al minศ›ii ome­neศ™ti” sau putem sฤƒ-i spunem, mai simplu, lentilฤƒ sau pereche de ochelari – acel set de asumpศ›ii fundamentale prin care diverse grupuri filtreazฤƒ realitatea.

Însฤƒ, în ultimฤƒ instanศ›ฤƒ, oamenii se bat ศ™i se ucid pentru cฤƒ acest lucru ศ›ine de natura umanฤƒ, de acele tare care ne fac, deseori, sฤƒ ne fie ruศ™ine de specia noastrฤƒ. Creศ™tinii ar spune cฤƒ ศ›ine de natura umanฤƒ cฤƒzutฤƒ, prin urmare, de tare vindecabile. Viziunea cฤƒ oamenii se ucid din cauza religiei, ideologiei sau diferenศ›ierilor tribale/etnice/naศ›ionale este cel puศ›in naivฤƒ. Iar, uneori, chiar periculoasฤƒ. Pentru cฤƒ cine ajunge sฤƒ fie convins cฤƒ religia trebuie extirpatฤƒ de pe Pฤƒmânt pentru cฤƒ provoacฤƒ violenศ›ฤƒ va ajunge sฤƒ exercite violenศ›ฤƒ extremฤƒ asupra oamenilor religioศ™i.

Dacฤƒ mâine ar dispฤƒrea toate religiile de pe Pฤƒmânt, oamenii ar continua sฤƒ se certe, sฤƒ se ciomฤƒgeascฤƒ ศ™i sฤƒ se omoare între ei. Dacฤƒ toate religiile ar dispฤƒrea, ar rฤƒmâne toate ideologiile – ศ™i, în fapt, multe religii, inclusiv forme ale islamismului ศ™i creศ™tinismului, sunt transformate astฤƒzi în ideologii politice. Credeศ›i cฤƒ, dacฤƒ mâine Creศ™tinismul ar fi interzis prin lege în toate ศ›ฤƒrile creศ™tine, „conservatorii” libertarieni nu s-ar certa mai departe cu „conservatorii” atei? Credeศ›i cฤƒ, dacฤƒ mâine Creศ™tinismul ar fi interzis prin lege în toate ศ›ฤƒrile creศ™tine, marxiศ™tii de ศ™coalฤƒ veche (ฤƒia cu proletariatul) nu s-ar certa mai departe cu marxiศ™tii de ศ™coalฤƒ nouฤƒ (ฤƒศ™tia cu revoluศ›ia pentru eliberare sexualฤƒ ศ™i cu teoria genului)? ศ˜i credeศ›i cฤƒ, dacฤƒ mâine Islamismul ar fi interzis prin lege în toate ศ›ฤƒrile musulmane, ISIS ar înceta sฤƒ mai existe sau sฤƒ fie popular? Pentru cฤƒ ISIS este, în fapt, o ideologie, o formฤƒ de antioccidentalism radical combinatฤƒ cu un cult al eroilor alimentat chiar de jocurile pe calculator ศ™i de formele de divertisment occidentale.

Dar de ce sฤƒ ne imaginฤƒm, când avem istoria la îndemânฤƒ? Robespierre ศ™i-a imaginat o lume fฤƒrฤƒ religie. Drept urmare, a instaurat un nou cult: al Raศ›iunii, cฤƒreia i-a ridicat o statuie de-a dreptul, cult cu noi sฤƒrbฤƒtori ศ™i cu noi altare (catedrale vestite din Paris au avut, o vreme, astfel de altare ale Raศ›iunii). ศ˜tim cu toศ›ii ce pacifist a fost Robespierre, pฤƒrintele Terorii politice, nu? Urmaศ™ul sฤƒu de peste un veac, Lenin, a reluat ideea de unde rฤƒmฤƒsese ศ™i, timp de câteva decenii, în URSS pur ศ™i simplu au încercat sฤƒ distrugฤƒ religia, Biserica, înlocuind-o cu un nou cult: cel al comunismului, cu mumiile cât se poate de la vedere. ศ˜i cu un regim mult mai terorizant decât al lui Robespierre. Cât de uศ™or uitฤƒm cฤƒ atunci când religiile tradiศ›ionale ศ™i transcendente sunt persecutare, ele sunt înlocuite de religii seculare, imanentiste ศ™i genocidare? Cฤƒci, în încercarea de a elimina religia, modernitatea a inventat propriile religii: nazismul, comunismul, transumanismul, mai nou.

În zilele noastre, vedem cum în inima miศ™cฤƒrii care luptฤƒ pentru eradicarea religiilor unele grupฤƒri de lesbiene se ceartฤƒ chiar acum cu activiศ™tii de gen; cum feministele „de ศ™coalฤƒ veche” sunt la cuศ›ite cu feministele de ศ™coalฤƒ nouฤƒ; cum activiศ™tii pentru „normalizarea” pedofiliei se pฤƒruiesc cu activiศ™tii homosexualiศ™ti, care nu-ศ™i doresc ca grupฤƒri precum NAMBLA sฤƒ (mai) facฤƒ parte din rândurile miศ™cฤƒrii LGBTQ (unii se pฤƒruiesc chiar la propriu). În fiecare domeniu, oricât de „neutru religios” ar fi, oamenii se ciomฤƒgesc între ei: freudienii se ciomฤƒgesc cu jungienii; utilizatorii de Android cu utilizatorii de IoS; cei care poartฤƒ Vans cu cei care poartฤƒ Converse; rockerii cu hip-­hoperii ศ™i toศ›i cu maneliศ™tii. ศ˜i când vorbesc de ciomฤƒgeli vorbesc de dispute care pot ajunge, la propriu, la ciomag. Cum sunt alimentate aceste certuri de „religie”? Cum ar putea ele sฤƒ înceteze, dacฤƒ mâine ar fi interzise prin lege ศ™i eradicate toate religiile din lume – aศ™a cum viseazฤƒ, johnlennonian, mai toศ›i activiศ™tii atei, radical-feminiศ™ti, aborศ›ioniศ™ti, LGBT-iศ™ti, Queer-iศ™ti, eugeniศ™ti de prin Occident? 

ศ˜i cât de uศ™or uitฤƒm cฤƒ aceste revoluศ›ii marxiste îศ™i devoreazฤƒ copiii? Cât de uศ™or uitฤƒm paginile lui Soljeniศ›în din „Arhipelagul Gulag” în care se relateazฤƒ cum foศ™tii activiศ™ti marxiศ™ti, ziariศ™ti, economiศ™ti, profesori ศ™i propagandiศ™ti care nu mai erau dezirabili pentru noua viziune a Partidului erau „procesaศ›i” în lagฤƒrele de concentrare? Etichetaศ›i drept „elemente reacศ›ionare” ศ™i „duศ™mani ai poporului”, mulศ›i dintre aceศ™ti activiศ™ti marxiศ™ti au murit în lagฤƒre, fie de boalฤƒ, fie prin execuศ›ii sumare. De recitit ศ™i „Întuneric la amiazฤƒ” a lui Arthur Koestler, despre un astfel de caz. ศ˜i cฤƒlฤƒii, ศ™i victimele aveau aceeaศ™i „religie” – ศ™i unii, ศ™i alศ›ii erau marxiศ™ti ศ™i viziunea lor asupra lumii era atee, materialistฤƒ ศ™i dialecticฤƒ.

ศ˜i ni se spune, iarฤƒศ™i ศ™i iarฤƒศ™i, cฤƒ „religia a omorât cei mai mulศ›i oameni” pe Pฤƒmânt. În mod sigur, unele religii când au fost înศ›elese ศ™i practicate ca religii i-au ajutat pe mulศ›i oameni sฤƒ trฤƒiascฤƒ ca oameni sau sฤƒ (re)devinฤƒ oameni; sฤƒ-ศ™i abandoneze starea de sฤƒlbฤƒticie ศ™i sฤƒ se întoarcฤƒ la umanitate. Poate cฤƒ unele religii sau una sau douฤƒ religii când au fost înศ›elese ศ™i practicate ca religii i-au ajutat, pe mulศ›i oameni, sฤƒ ajungฤƒ în Rai – sau în Împฤƒrฤƒศ›ia lui Dumnezeu. Dacฤƒ vorbim, însฤƒ, despre „a omorî oameni”, este suficient sฤƒ ne uitฤƒm la cifre pentru a restabili adevฤƒrul. Cei mai rฤƒi critici ai infamei Inchiziศ›ii Spaniole îi pun în spate 30.000 de victime – în 300 de ani. Comunismul materialist ศ™i ateu, acela care a luptat ศ™i luptฤƒ pentru „eradicarea religiilor”, are la activ peste 100.000.000 (o sutฤƒ de milioane) de victime, în 100 de ani. ศ˜i multe alte sute de milioane de destine deturnate, frânte, zdrobite. Iar experimentul continuฤƒ, sub o formฤƒ sau alta, în Coreea de Nord, în Venezuela ศ™i da, în minunata noastrฤƒ lume occidentalฤƒ a dictaturii relativismului ศ™i a totalitarismului corectitudinii politice emergent ศ™i tot mai puศ›in soft. În ciuda tuturor evidenศ›elor, activiศ™tii ศ™i propagandiศ™tii ne invitฤƒ, în continuare, zi de zi, sฤƒ ne imaginฤƒm cฤƒ nu (mai) existฤƒ nici o religie.

Cele mai citite

Teritoriul rus deศ›inut de Ucraina face parte integrantฤƒ din โ€žplanul de victorieโ€

PreลŸedintele ucrainean a declarat รฎntr-un interviu exclusiv cฤƒ deลฃinerea teritoriului face parte integrantฤƒ din โ€žplanul sฤƒu de victorieโ€ pentru a-l forลฃa pe Vladimir Putin...

Zelenski รฎl va demite pe Dmitro Kuleba, ministrul de externe. Cine รฎi va lua locul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, urmeazฤƒ sฤƒ fie demis, au declarat, pentru Ukrainskaia Pravda, surse din anturajul preลŸedintelui Volodimir Zelenski, conform cu breakingthenews.net. Potrivit...

Teritoriul rus deศ›inut de Ucraina face parte integrantฤƒ din โ€žplanul de victorieโ€

PreลŸedintele ucrainean a declarat รฎntr-un interviu exclusiv cฤƒ deลฃinerea teritoriului face parte integrantฤƒ din โ€žplanul sฤƒu de victorieโ€ pentru a-l forลฃa pe Vladimir Putin...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ