7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialMulte WC-uri publice au ajuns baruri si spatii comerciale

Multe WC-uri publice au ajuns baruri si spatii comerciale

La intersectia dintre Calea Grivitei si Bd. Dacia, langa o benzinarie, fostul WC public a fost transformat in barul care se numeste Club Karyna. Vopsita in roz si verde, constructia atrage privirile din departare. Cei care stiau ca acolo se afla o toaleta privesc cu mirare noua aparitie si cu greu se lamuresc pe unde pot intra la WC. Dupa ce coboara cateva trepte vizitatorii se opresc in fata unei usi metalice, asemanatoare cu cele de la apartamentele de bloc. Dupa deschiderea usii urmeaza alte cateva trepte, pe care le cobori in siguranta doar daca stai bine cu vederea si orientarea, pentru ca inauntru este intuneric.
Mirosul greu, de nerespirat te invaluie si te determina sa cauti repede usa pe care ai intrat pentru a parasi cat mai iute incinta. Daca totusi iti faci curaj si inaintezi, descoperi un bar si cateva canapele, la care poti ajunge pe bajbaite. In apropierea barului o domnisoara te intampina cu zambetul pe buze si este gata sa-ti aduca o bautura sau o cafea. Toaleta ni s-a spus ca este undeva in spate si se poate ajunge la ea numai daca intri prin bar. Asa arata un fost WC public luat in administrare de o firma si care a capatat si o alta destinatie pentru a asigura o afacere mai profitabila. Am incercat sa luam legatura cu patronul barului, dl Sabin, dar acesta nu a raspuns la telefon.

In Capitala exista in prezent 71 de toalete publice utilizabile iar alte 29 au fost deja inchise sau dezafectate. Administratia Parcuri, Lacuri si Agrement mai are in administrare 16 toalete, Administratia Strazilor cinci iar Apa Nova doua, care nu mai sunt utilizabile.

Nici o reabilitare

Toaletele publice, construite in Capitala inainte de 1989, s-au degradat si au ajuns aproape impracticabile dupa ce nimeni nu a mai investit in reabilitarea lor. In 2001, printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti au fost reglementate conditiile de reabilitare si administrare a respectivelor toalete. Cei care le-au preluat in administrare le-au transformat pe cele mai multe in carciumi, terase si alte spatii comerciale, de unde au putut sa obtina un profit. Functiunea de toaleta publica a devenit secundara iar pe primul plan au fost puse afacerile. Asa s-a ajuns ca in loc de toalete publice sa rasara peste noapte in oras zeci de baruri, localuri si altele de acest gen.

Hotarare CGMB

Dupa ce aproape toate au capatat alta destinatie edilii s-au gandit ca nu este bine ce s-a intamplat si au luat masuri abia la inceputul acestui an. Astfel, consilierii generali au aprobat o hotarare prin care nu se mai permite desfasurarea de activitati complementare in incintele toaletelor publice. Ei au abrogat articolul nr. 6 din Hotararea nr. 149/2001 privind reabilitarea toaletelor publice existente pe teritoriul municipiului Bucuresti. Prin Hotararea nr. 149, administratorii toaletelor aveau obligatia de a nu le schimba destinatia, dar aveau posibilitatea de a desfasura activitati complementare prin executarea unor constructii cu alta destinatie decat cea din proiectul initial, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare si ale HCGMB nr. 269/2000 privind aprobarea Planului Urbanistic General. „Atragem atentia ca regulamentul local de urbanism al municipiului Bucuresti, aferent PUG, stipuleaza in mod expres interdictia conversiei grupurilor sanitare in spatii comerciale. Interdictia se datoreaza experientei negative constatate in faza de analiza si diagnoza a PUG privitoare la reconversia toaletelor publice existente (…)”, se arata in expunerea de motive a hotararii recent adoptate de CGMB. Majoritatea toaletelor au fost transformate de administratori in spatii cu functiuni incompatibile (tip showroom sau restaurant), deturnand destinatia initiala, restrictionand accesul public, amplificand nepermis suprafetele construite in parcuri sau zone plantate, eliminand practic sensul strict utilitar si de igiena publica al acestora, dupa cum afirma edilii. Unele lucrari de amenajare si reabilitare cerute de administratori s-au transformat ilegal in lucrari de schimbare de destinatie pentru activitati comerciale considerate mai profitabile, cum este cazul celor din parcurile Cismigiu si Herastrau, ambele aflate pe lista monumentelor istorice. Autoritatile au decis sa faca ordine cand deja era prea tarziu, pentru ca hotararea aprobata anul acesta nu se poate aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, toaletele transformate deja in baruri si spatii comerciale vor ramane asa.

Cele mai citite

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...
Ultima oră
Pe aceeași temă