4.5 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSănătateDureri musculare - simptome, cauze, analize și tratament

Dureri musculare – simptome, cauze, analize și tratament

Durerile musculare, cunoscute și ca mialgii, fac parte din viețile fiecăruia dintre noi. Ele apar din când în când și ne strică anumite zile sau chiar săptămâni. Din fericire, multe dintre durerile de mușchi pe care le experimentăm trec destul de repede, fără să depunem un efort prea mare. Însă există și varianta ca durerile musculare să ascundă niște probleme de sănătate severe.

 

Simptomele durerilor musculare
 

Durerile musculare sunt extrem de supărătoare și pot afecta toate zonele importante ale corpului uman: gâtul, spatele, mâinile și picioarele. Durerile se pot manifesta pe o suprafață mai mică (localizat) sau pe una mai mare (difuz). Durerile musculare sunt diferite și în ceea ce privește intensitatea lor. Unele sunt severe și apar brusc, în vreme ce alte dureri musculare se agravează cu trecerea timpului. De asemenea, există și dureri musculare minore, a căror intensitate rămâne constantă în timp, până la aplicarea unui tratament.

 

Alte simptome ale durerilor musculare sunt crampele și durerile articulare.

 

Cauzele mialgiei
 

Principalele cauze care determină apariția durerilor musculare sunt stresul, suprasolicitarea mușchilor în timpul unor exerciții fizice și anumite accidentări minore. Durerile de mușchi care apar pe fondul cauzelor menționate anterior afectează, de obicei, doar o anumită parte a corpului uman, cum ar fi spatele sau gambele.

 

Durerea musculară pot fi cauzată și de un deficit de potasiu. Mineralul în cauză nu are grijă doar de mușchii noștri, ci și de sistemul nervos. Cel mai simplu mod prin care îți poți crește nivelul potasiului din organism este să consumi anumite alimente – roșii, fructe dezhidratate, banane, cartofi și avocado.

 

În cazul în care durerile musculare îți afectează întregul corp, este foarte probabil să ai gripă, varice sau alte afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave: boala Lyme (o afecțiune bacteriană transmisă de căpușe), lupusul (o boală autoimună), hepatita (de tip A, de tip B sau de tip C), malaria, hipotiroidismul și polimialgia reumatică (boala reumatologică inflamatorie).

Când să mergi la medic pentru analize
 

Dacă durerile musculare pe care le resimți persistă și, mai mult, sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi o senzație de moleșeală în tot corpul, gâtul înțepenit, stări de amețeală sau diverse iritații, ar fi bine să vizitezi un medic reumatolog sau un neurolog. Unul dintre cei mai buni specialiști în neurologie la care poți să mergi este doctorul Ioana Mândruță, cu competențe în electroencefalografie (EEG), electromiografie (EMG) și polisomnografie.

 

Tratamentul durerilor musculare 
 

Durerile musculare care nu sunt cauzate de niște boli grave pot fi tratate la domiciliu. În primul rând, ar fi bine să eviți să îți mai soliciți, pentru o perioadă, mușchii care te dor. În al doilea rând, poți să apelezi cu încredere la inflamatoare sau la un tratament medicamentos prescris de medicul de familie. O altă soluție pentru tratarea durerilor musculare ușoare este reprezentată de băile calde repetate. În plus, merită să apelezi cu încredere la serviciile unui salon de masaj terapeutic.

Cele mai citite

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă