12.2 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialAfacerea de spionaj duce la Cluj

Afacerea de spionaj duce la Cluj


Scandalul sexual care a pus pe jar autoritatile de la Budapesta are conexiuni la Cluj. Un cuplu de cetateni romani de origine maghiara a fost expulzat de guvernul de la Budapesta dupa ce au fost acuzati de spionaj.
Intreaga poveste a avut loc anul trecut, insa abia zilele trecute a fost relatata de cotidianul „Magyar Nemzet” de la Budapesta. Spioana romanca identificata prin initialele I. Sz. a fost acuzata ca s-ar fi culcat cu trei oficiali importanti, de la care afla diferite secrete de stat si pe care le transmitea apoi serviciilor secrete romanesti. Potrivit informatiilor aparute in presa din tara vecina, se stie ca spioana s-a culcat cu fostul sef al Oficiului pentru Maghiarii din Afara Granitelor Ungariei, cu un fost ministru si cu unul dintre membrii actualului cabinet.
Femeia fusese angajata in cadrul Oficiului pentru Maghiarii din Afara Granitelor Ungariei, care a fost condus pana recent de Imre Varga, iar apoi de Jozsef Balint-Pataki. Ultimul si-a facut studiile la Cluj-Napoca, iar din speculatiile care circula prin oras reiese ca tot aici ar fi cunoscut-o si pe spioana. Nu exista pana acum vreo proba certa in acest sens.
Femeia ar fi fost angajata de Oficiul din Budapesta, iar acolo ar fi inceput intreaga poveste. Surse neoficiale sustin ca presupusul ei sot ar fi fost, de fapt, ofiterul de legatura al spioanei, cel care a starnit suspiciunea autoritatilor maghiare.
Oficiul pentru Maghiarii din Afara Granitelor Ungariei functioneaza in cadrul Ministerului de Interne de la Budapesta. Oficiul are intr-adevar angajati proveniti din randurile comunitatilor maghiare din afara granitelor statului. Exista comentatori care considera aceasta institutie drept un veritabil serviciu de spionaj sau care desfasoara activitati asemanatoare cu un serviciu de informatii. Oficiul administreaza mari sume de bani alocate de autoritatile de la Budapesta maghiarilor din diaspora.
Unul dintre mecanismele prin care se realizeaza acest proces este atribuirea banilor alocati de guvernul maghiar unor fundatii-umbrela, care apoi ii distribuie organizatiilor maghiarilor din tarile vecine Ungariei. Asa este, de pilda, Fundatia „Ilyes” din Budapesta, care are un subcuratoriu in Transilvania, controlat de conducerea UDMR. Oficiul pentru Maghiarii din Afara Granitelor Ungariei coordoneaza si activitatile legate de aplicarea legii referitoare la legitimatiile de maghiar. Uneori birourile care strang documentele necesare eliberarii unor astfel de legitimatii functioneaza chiar in sediile UDMR, cum se intampla de exemplu la Cluj. Surse oficiale din cadrul comisiilor parlamentare care se ocupa cu controlul serviciilor secrete din Parlamentul de la Bucuresti au afirmat ca femeia nu este agent SRI ori SIE, ci al unui „serviciu mic si vioi”. In total, in Romania exista sapte servicii de informatii. Aceleasi surse oficiale deslusesc rostul acestui scandal: „Tarile NATO vor sa determine astfel oficialitatile din Romania sa faca reforma serviciilor secrete”.
Intreaga poveste ar putea starni un scandal fara precedent. Romania si Ungaria sunt tari aliate in cadrul NATO, iar aceste operatiuni de spionaj pot fi cu greu inghitite de oficialii Aliantei Nord-Atlantice. Acestia ar putea sa preseze autoritatile romane sa faca o serie de schimbari in cadrul serviciilor secrete romanesti, schimbari care au fost tergiversate pana acum.


Informatii de ultima ora

Sotul romancei suspectate de spionaj in Ungaria a ocupat o pozitie importanta in UDMR. Formatiunea politica a rupt orice relatie cu acesta la inceputul anului, sustine cotidianul „Magyar Nemzet”. Romanca, ale carei initiale sunt Sz. I., a fost angajata si la Ministerul ungar al Educatiei in perioada 15 iulie 2002-31 martie 2004, ca specialist. Serviciile secrete ungare au aflat ca Sz. I. lucreaza ca agent pentru serviciile secrete romane dupa ce acesteia i-au fost ascultate convorbirile telefonice. Balint-Pataki Jozsef a negat informatia, pe care a calificat-o ca fiind revoltatoare si socanta. Conform informatiilor ziarului „Magyar Nemzet”, in cadrul organizatiei, relatia lui Balint-Pataki Jozsef cu romanca a fost un „secret deschis”.

Cele mai citite

ANAF avertizează despre o nouă campanie de e-mailuri false. La ce trebuie să fim atenți

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenția asupra unei noi serii de e-mailuri frauduloase, care pretind a fi transmise în numele instituției. Aceste...

ANCOM: Platformele care revând servicii poștale trebuie să ofere informații clare despre furnizorii reali ai serviciilor

Platformele care revând exclusiv servicii poștale sunt obligate să informeze utilizatorii clar și vizibil că serviciile poștale sunt prestate de unul sau mai mulți...

VIDEO. Nebunie la Timișoara. Un influencer a promis că va plăti plinuri de combustibil timp de o oră

Un tânăr din Timișoara a creat un adevărat haos în trafic, după ce a postat pe rețelele de socializare că va plăti pentru plinuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă