BISTRITA. Cei peste 2.500 de abonati ai firmei de termoficare „Proditerm” SA din municipiul Bistrita ar putea plati facturi mai mari incepand cu luna februarie. Aceasta, intrucat societatea a cerut Consiliului Local sa-i aprobe, incepand cu luna ianuarie, recalcularea preturilor energiei termice livrata populatiei si agentilor economici.
Primarul orasului, Vasile Moldovan, a declarat ca subiectul a fost discutat deja in comisiile de specialitate ale Consiliului Local si urmeaza sa fie dezbatut in sedinta ordinara, programata joi. „Conducerea "Proditerm" ne-a explicat de ce are nevoie de ajustarea preturilor. Practic, ultima scumpire a fost operata in luna august a anului trecut si de atunci atat gazul, cat si pacura sau energia electrica, s-au scumpit de la o zi la alta. Nu exista nici un motiv pentru care Consiliul Local sa nu-si dea acordul pentru ajustarea tarifelor”, a spus Moldovan.
Potrivit sursei citate, pentru apa fierbinte livrata agentilor economici din centrala termica a orasului, produsa cu ajutorul gazului metan, pana acum s-a perceput un tarif de 1, 03 milioane lei vechi, scumpirea propusa de la 1 ianuarie 2006 fiind de 38 la suta, ceea ce inseamna ca pretul gigacaloriei va ajunge la 1,43 milioane de lei vechi. Pentru energia termica produsa pe baza de pacura si livrata tot agentilor economici s-a perceput pana acum un tarif de 1,20 milioane lei/Gcal, in urma modificarii de tarife aceeasi cantitate urmand sa coste 1,59 milioane lei vechi.
Potrivit aceleiasi surse, pentru energia termica produsa pe baza de gaz metan pentru populatie s-a perceput pana acum un tarif de 1,85 milioane de lei vechi/Gcal, scumpirea urmand sa aduca un tarif nou de 2,4 milioane de lei vechi/Gcal, respectiv in procent de 32 la suta. Tot pentru populatie, insa la energia termica produsa pe baza de pacura, de la un tarif de 2,1 milioane de lei vechi/Gcal s-a ajuns la 2,4 milioane de lei vechi/Gcal, cresterea fiind de 28 la suta.
Primarul a adaugat ca institutia pe care o conduce va face demersurile necesare pentru a suporta diferenta de tarif din bugetul local gratie unui sprijin in valoare de 12 miliarde lei vechi, pe care Guvernul l-a alocat pentru sustinerea sistemului centralizat de termoficare in aceasta iarna.