Despre acest festival, despre actorul Șerban Ionescu, despre teatru, film și provocările cărora trebuie să le facă față tinerii actori discutăm cu actrița Magda Catone, parteneră de viață și film a lui Șerban Ionescu, și organizatoarea acestui eveniment.
RL: Când și cum ți-a venit ideea acestui festival și cum a prins el contur?
Magda Catone: M-am gândit la Șerban… M-am gândit că și alții se gândesc la el… că ar vrea să mai împărtășească despre clipe minunate petrecute alături de „un prieten drag“, coleg bun, de la Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul de Stat Valea Jiului din Petroșani, de la Teatrul „Radu Stanca“, din Sibiu, Teatrul Național București, „actor de talent“, „om de bine“, „vecin simpatic și săritor“, „văru’de la București“, „unchiul care joacă în filme… Tehnicolor“, „patrimoniu“, cum îi plăcea să se autointituleze, „cetățean al planetei“ născut în Corabia și atunci mi-a venit ideea că cel mai bine ar fi ca toți aceștia să se întâlnească la… un festival!
De ce i-ai spus Festivalul National de Teatru și Film pentru Tineret „Șerban Ionescu“?
M-am gândit că trebuie promovați tinerii, care după ce termină facultatea nu au o „piață“ în care să se vândă și că ar trebui create astfel de forme de prezentare pentru ei. Cred că urmărind C.V.-ul lui Șerban, se observă ce traseu bogat și anevoios a avut, lucru care poate fi o pildă pentru tinerii „făcători“ de teatru și film, ca să înțeleagă că parcursul de anvergură al unui artist se face cu multă muncă și tenacitate. E o meserie de cursă lungă!
Cum ai făcut selecția filmelor din festival?
Nu e ușor să alegi din cele peste 30 de filme în care a jucat Șerban… Am ales „Umilința“, în regia lui Cătălin Apostol, unul dintre ultimele lui filme. Pelicula e mai puțin cunoscută publiculul. Șerban era la senectute întruchipând un personaj de o mare forță dramatică. Pe urmă, „Imposibila iubire“, în regia lui Costică Vaeni, filmul care reprezintă pentru mine momentul fericitei întâlniri, când la filmările dintr-o noapte frumoasă de toamnă, pe malul Oltului, am crezut că m-am îndrăgostit de Șerban. Și… așa a fost! La început de ianuarie ne-am căsătorit. Din repertoriu nu putea să lipsească „Ion“, personajul care l-a consacrat pe Șerban.
Dar piesele de teatru?
Am avut în atenție piese de teatru ce promovează tinerii actori. „The show must go on“, după Aldo Nicolaj, în regia mea, unde joacă tânara actriță Elena Rusu, și spectacolul „Soț de vânzare“, după Mihail Zadomov, recomandat de Marius Gilea, bunul și vechiul meu coleg, care a semnat regia acestui spectacol. Cel de-al treilea spectacol, „Încă nu, dar o să fie“, de Ray Cooney & John Chapman este producția companiei Teatrului Elisabeta.
Ce au reprezentat aceste filme în creația actorului Șerban Ionescu?
Filme de referință… filme care au consacrat un simbol nu doar al cinematografiei, ci și al omenescului.
Dincolo de această activitate in memoriam Șerban Ionescu, ce face actrița Magda Catone?
Repet la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ în piesa „Papagalul mut“, text scris și regizat de Nae Caranfil. Apoi, sunt studentă în anul al doilea la „Masterat – regie de teatru“, la clasa profesor Ducu Darie; voi pleca în turneu în luna octombrie la Festivalul de teatru „Matei Vișniec“ de la Chișinău cu piesa „Angajare de clovn“, de Matei Vișniec, în regia lui Daniel Bucur cu Teatrul „George Ciprian“, din Buzău și mă pregătesc pentru încheierea masteratului să montez un text al lui Teodor Mazilu cu colegii mei mai tineri de la actorie și scenografie. Și, în general, vreau să… învăț!
In memoriam Șerban Ionescu
În cadrul festivalului pot fi văzute filme, piese de teatru și expoziții. Pe 21 septembrie, de la ora 18.00, rulează filmul „In memoriam Șerban Ionescu“, în regia lui Andras Demeter, pentru ca imediat după să aibă loc „Imposibila despărțire“, o întâlnire în care se vor depăna amintiri despre actorul și omul Șerban Ionescu. De la ora 20.30 urmează spectacolul de teatru regizat de Magda Catone, „The show must go on“. Pe 22 septembrie, de la ora 18.00, poate fi vizionat filmul „Umilința“, în regia lui Cătălin Apostol, iar de la ora 20.30, spectacolul de teatru „Încă nu, dar o să fie“, de Ray Cooney & John Chapman, avându-i în distribuție pe Bogdan Stanoevici, Gabi Cosmin, Ștefan Velniciuc, Mihnea Nicolau, Vasile Calofir, Mirela Stoian, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Raluca Ghervan, Teodora Păcurar, Irina Noapteș. Festivalul se încheie duminică, 23 septembrie, cu spetacolul de teatru „Soț de vânzare“, în regia lui Marius Gîlea și filmul „Imposibila iubire“, în care îi veți vedea pe actorii Amza Pellea, Șerban Ionescu, Tora Vasilescu, Magda Catone, Irina Petrescu, Valentin Teodosiu, Valeria Seciu, Gheorghe Cozorici.