0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialBaraj de acumulare si hidrocentrala de 200 milioane de euro, in Caras-Severin

Baraj de acumulare si hidrocentrala de 200 milioane de euro, in Caras-Severin

Cel mai mare baraj hidroenergetic construit in ultimii 15 ani in Romania, la Rusca Teregova, in judetul Caras-Severin, se apropie de finalizare. Obiectivul va fi inaugurat la sfarsitul lunii iulie 2006. Ultimele betoane au fost turnate la digul propriu-zis la 1 decembrie a acestui an.
La amenajarea hidroelectrica de la Rusca Teregova a fost strapuns, ieri, prin dinamitare tunelul-galerie de aductiune al hidrocentralei. Acesta face legatura propriu-zisa dintre barajul de acumulare, care se afla la Rusca, si turbinele hidrocentralei, situate in satul Fenes, la aproape 5 kilometri distanta. Apa va strabate galeria de aductiune dupa care va pune in miscare paletele turbinelor de 2×20 de megawati.
Amenajarea hidroenergetica Bistra-Poiana Marului-Ruieni-Poiana Rusca din judet isi are inceputurile prin anul 1981, cand au fost demarate primele prospectiuni geologice si proiecte de amenajare. Lucrarile de excavatie au inceput efectiv in anul 1983, iar constructia barajului a demarat inainte de decembrie '89, insa, din diverse motive, acestea au fost intrerupte.
Investitia apartine Institutului de Studii si Proiectari Hidrotehnice (ISPH) Bucuresti, iar lucrarile au fost efectuate de „Hidroconstructia” SA Bucuresti, sucursala Bistra-Poiana Marului). Termenul de executie al lucrarii este 30 iulie 2006, dar aceasta nu inseamna ca turbinele vor intra pe productia de energie electrica. Acest lucru va putea fi posibil doar in momentul in care apa va ajunge la un anumit nivel in baraj, depinzand in mare masura si de cantitatea de precipitatii ce vor cadea de acum incolo. O data aproximativa de intrare in functiune a turbinelor este luna decembrie a anului viitor.
In tot acest timp, in digul de la Rusca-Teregova au fost turnati cel putin doua milioane de metri cubi de betoane. Pana la sfarsitul anului constructorii si-au propus finalizarea galeriilor de aductiune a apei. Se estimeaza ca in jurul datei de 20 decembrie, lucrarile de excavatie la aceste galerii sa fie finalizate. Acestea au o lungime de 4,5 kilometri si au scopul de a ajuta la transportul apei din baraj la hidrocentrala din localitatea Zavoi.
Valoarea lucrarii se ridica la aproape 200 de milioane de euro, iar banii au fost imprumutati prin intermediul unor banci irlandeze. Proiectul este finantat cu credit extern, dar garantat de Guvernul Romaniei.
Constructia barajului de acumulare va face din perimetrul localitatilor Teregova si Rusca o zona turistica atractiva. Noul obiectiv a facut ca agentiile imobiliare sa se intereseze de terenuri, fapt ce a dus deja la cresterea valorii suprafete-lor de pamant. Daca in urma cu doi- trei ani, un hectar costa pana la o suta de euro, la aceasta data, valoarea lui s-a triplat.
Un caz similar s-a petrecut si la Poiana Marului, unde terminarea constructiei la barajul de arocamente si lacul de acumulare a atras investitori din toata tara, mai ales din Timisoara. Odata cu aceasta, in zona au aparut hoteluri si pensiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă