Parlamentarii au intrat ieri in vacanta de iarna fericiti ca si-au aranjat batraneti linistite, votandu-si cu voiosie, marti seara, statutul parlamentarilor, care le acorda medicamente gratuite, salarii compensatorii si pensii de zeci de milioane. Dupa ce s-au certat si injurat un an de zile – opozitia cu puterea, PSD cu Alianta -, marti seara deputati si senatori de toate culorile politice au marcat un consens demn de o cauza mai nobila votand in unanimitate, fara nici o obiectie, prevederile aberante ale statului. Singurele nemultumiri formulate de la tribuna au fost legate de o virgula pusa gresit intre subiect si predicat sau de un cuvant dactilografiat in mod eronat. Nu numai ca nu au obiectat si nu s-au certat, dar au mai si venit in numar impresionant de mare la sedinta, in ciuda orei tarzii din noapte, sa nu care cumva sa nu fie cvorum si sa nu se adopte statutul. Cum ar fi putut alesii sa chiuleasca, cand era vorba sa se voteze pentru marirea cu 50% a sumei forfetare, pentru medicamente gratuite si pentru salarii compensatorii in cazul in care nu mai obtin un nou mandat de parlamentar? Pana si „saracii” Dan Ioan Popescu si Viorel Hrebenciuc au votat pentru dreptul de a primi medicamente gratuite si pentru pensiile care, in cazul lor, ca posesori a trei mandate, vor fi de cel putin 30-40 de milioane pe luna.
Insa, odata adoptat in unanimitate statutul parlamentarilor, acestia au iesit din sala si, evident, au dezmintit categoric ca ar fi fost prezenti la vot sau, dupa caz, ca nu stiau ce voteaza. Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget a Senatului, a pretins ca a votat ca primarul, habar n-avand ce scrie in lege despre medicamentele gratuite si despre salariile compensatorii. Cand insa i s-a pus textul legii in fata, a inceput sa spuna ca o duce rau cu banii si ca „are acasa mobila veche de 40 de ani”. Dupa care a plecat grabit spre bufet, sa scape de intrebari. Cristian Adomnitei, deputat PNL, a spus ca el a stat la toaleta cat s-a votat statutul, motiv de veselie pentru colegii sai, care l-au intrebat ce a facut in toaleta de la articolul 1 pana la art. 61, cate numara statutul. Singurul care a recunoscut sincer ca a votat bucuros a fost liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian: „Da, am votat, macar eu sunt sincer si va spun. Sunt niste drepturi normale, si in alte tari se acorda indemnizatii compensatorii pentru parlamentarii care-si pierd mandatul”.
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a recunoscut si el ca este de acord cu prevederile statutului parlamentarilor, mai putin cu cea legata de medicamentele gratuite. Intr-o conferinta de presa, Nastase a tinut sa precizeze ca el nu a participat la vot, fiind invitat la un eveniment monden, dar ca „nu are de gand sa procedeze ca Mona Musca, care critica Parlamentul pentru a da bine in ochii electoratului”. „Parlamentarul are si el un rol special; un statut special nu este un subiect popular, e adevarat, dar trebuie sa acceptam anumite lucruri. Mi se pare anormal, spre exemplu, ca dl Mircea Ionescu-Quintus sa aiba o pensie de cinci-sase milioane. In ceea ce priveste indemnizatiile compensatorii, ar fi un fel de ajutor de somaj pentru parlamentari. Unii dintre ei, cand nu mai sunt parlamentari, nu mai sunt primiti la locul de munca. Am discutat cu multi colegi care au fost parlamentari si care nu mai reusesc sa se angajeze in alta parte, nu-i mai baga nimeni in seama”, a spus Nastase. Cu toate ca au plecat extrem de fericiti in vacanta, deputatii si senatorii si-ar putea vedea iluziile spulberate de catre Traian Basescu. Statutul parlamentarilor va merge la promulgare la Presedintie, stand in puterea lui Traian Basescu sa respinga sau nu drepturile nerusinate pe care si le-au adoptat parlamentarii. In cazul in care presedintele refuza sa promulge legea, aceasta se intoarce la Parlament. Insa, daca Parlamentul o voteaza din nou in aceeasi forma, presedintele va fi obligat s-o promulge asa cum doresc parlamentarii.