Dupa ce, in urma cu cativa ani, societatea „Steaua de Mare” inregistra profituri de miliarde de lei, acum aceasta se afla in imposibilitatea de a-si plati creditorii. Aflata in lichidare judiciara, compania este un exemplu elocvent al faptului ca imperiul economic al lui Trita Fanita se destrama si moare urat.
Lupta pentru desemnarea lichidatorului judiciar
O noua infatisare in procesul „Steaua de Mare” a avut loc, la inceputul saptamanii, la Tribunalul Constanta, Sectia Comerciala, unde s-a desfasurat sedinta de intrunire a adunarii creditorilor. SC Lomax SRL Constanta a fost desemnata provizoriu in calitate de administrator judiciar in temeiul articolului 41 din Legea 64/1995. Totusi, cu cateva zile inainte de data infatisarii, Ilie Ion, persoana fizica autorizata de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa si Reorganizare, a depus la judecatorul sindic o oferta pentru a deveni administrator/lichidator judiciar la „Steaua de Mare”. „Precizez ca voi fi in masura sa asigur reorganizarea unitatii in maximum doi ani de zile cu rezultate performante, asigurand lichidarea integrala, esalonata a pasivelor unitatii debitoare”, se arata in cererea inaintata de acesta Tribunalului Constanta. Onorariul cerut este de 2.000 de euro pe luna pe perioada reorganizarii si de 4% din valoarea activelor valorificate, in cazul lichidarii societatii debitoare. In lupta desemnarii lichidatorului judiciar a fost insa inscrisa si SC Lomax SRL, care a cerut un onorariu de patru ori mai mare pe luna, respectiv 10% din valoarea activelor.
Inca trei jucatori la masa credala
In data de 18 septembrie 2006, Tribunalul Constanta trebuia sa numeasca noul lichidator. In joc intra o a treia institutie, de data aceasta de renume international, PriceWaterHouse Coopers, care este dorita drept lichidator de catre Banca Comerciala Romana. La masa credala se inscrie si Glencore, societatea care a pus sechestru pe actiunile T.F. Consulting Management & Comert SRL, care detine 57,21% din capitalul social de la „Steaua de Mare”, respectiv 396.465 de actiuni, in urma fuziunii prin absorbtie cu SC Britania SA. O alta firma care intra in joc este societatea de constructii care a renovat hotelul Britania, dar care nu si-a recuperat nici pana in prezent banii.
In ciuda inflatiei de oferte, instanta nu a stabilit nici un lichidator judiciar, stabilind un nou termen de judecata pentru data de 30 octombrie 2006.
Salariatii, victimele tergiversarilor
Din pacate, toata aceasta tevatura prin justitie afecteaza nu numai interesele societatilor pe care firma lui Trita Fanita nu le-a mai platit, ci mai ales salariatii. Acestia nu si-au mai primit salariile din 2004 si asteapta cu infrigurare desemnarea unui lichidator, pentru a beneficia de drepturile care li se cuvin. Societatea „Steaua de Mare” a fost scoasa de mai multe ori la licitatie, pretul de pornire fiind de peste patru milioane de lei noi, dar toate actiunile de judecata aflate pe rol la instantele constantene au fost intrerupte dupa ce au fost declansate procedurile de reorganizare judiciara.
Datorii de sute de miliarde
Potrivit ultimului bilant, efectuat la sfarsitul anului 2004, „Steaua de Mare” avea datorii in valoare de peste 117 miliarde de lei vechi, respectiv patru milioane de dolari.
Din aceasta suma, 60,860 miliarde de lei vechi reprezinta credite si dobanzi datorate BCR Sucursala Constanta. La ea se adauga datoriile catre bugetul de stat, respectiv TVA, impozit pe profit 2003, CJAS, somaj si taxa de accidente si boli profesionale, in valoare de peste 13 miliarde de lei vechi. In acelasi timp, pe lista datoriilor figureaza si suma de doua miliarde de lei vechi, echivalentul salariilor restante.