13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial"Capsunarii" din Bistrita-Nasaud, la "recoltat" de diplome

„Capsunarii” din Bistrita-Nasaud, la „recoltat” de diplome

Circa 70 de absolventi de liceu din promotiile anterioare, dintre care majoritatea plecati la munca in strainatate, s-au prezentat la sesiunea din toamna a examenului de Bacalaureat in judetul Bistrita-Nasaud. „Capsunarii” sustin ca au nevoie de diplome pentru a se putea califica in meseriile pe care le practica peste hotare.
O alta categorie importanta este formata din angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor sau ai Ministerului Apararii Nationale, carora li se cere, de anul viitor, sa fie absolventi de studii medii. Cei 514 candidati la sesiunea de toamna a bacalaureatului au inceput ieri examenele cu proba orala la Limba si literatura romana.
Inainte sa intre in sala de examinare, multi au recunoscut ca sunt emotionati, desi au trecut demult de varsta examenelor. „Am fost plecata departe, in Spania, si vreau sa-mi fac un viitor stralucit dupa ce multi ani a trebuit sa accept munca de jos. Acum vreau sa fac o facultate. M-am inscris la Teologie, dar imi trebuie diploma de Bacalaureat”, a declarat o candidata.
Inspectorul scolar general Horatiu Catalano a declarat ca este prima oara cand institutia pe care o conduce se confrunta cu un numar atat de mare al celor care au depasit cu mult varsta unui absolvent de liceu, dar cu toate acestea vor sa-si dea examenul. „Din 514 candidati, 70 sunt din seriile anterioare. Cei mai multi dintre ei provin din structurile MApN si MAI, avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2007 au fost constransi sa aiba studii medii, dar si asa-numitii "capsunari"”, a spus Catalano.
Din Bistrita-Nasaud au plecat la munca in strainatate peste 30.000 de persoane, adica 10 la suta din populatia judetului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă