14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportAtletismDin nou despre Mihail Bulgakov

Din nou despre Mihail Bulgakov

Saptamanile trecute am publicat in aldine un fragment dintr-o viitoare carte a unui grup de scriitori clujeni plecati la Moscova pe urmele celebrului Mihail Bulgakov. Cartea a si aparut la editura Apostrof si poarta semnatura Ruxandrei Cesereanu, Martei Petreu, a lui Corin Braga, Virgil Mihaiu, Ovidiu Pecican si nu in ultimul rand Ion Vartic. Cei sase si-au propus sa realizeze un fel de bulgakoviada, un traseu initiatic exterior, dar si interior, scotocind prin Moscova urmele fizice ale prezentei sciitorului, ajungand pe strada Sadovaia la numarul 10 si nu 302 bis, unde in apartamentul 50, conform celor scrise de Bulgakov, ar fi intrat diavolii. Jurnalele de bord sunt dublate de eseuri foarte consistente despre Maestrul si Margareta, in opinia lor si nu numai cel mai bun roman al secolului XX. Sadovaia 302 bis are datele unei lucrari atat de anvergura, cat si de vacanta. Inteligenta a facut intotdeauna casa buna cu relaxarea si bunul simt. Nimic incrancenat, patetic sau solemn in paginile cartii.
Doar cultura, mirare, sfiala, apoi curiozitate si evident, umor. Ruxandra Cesereanu isi poarta peste tot prin Moscova palaria de vrajitoare si nu se desparte de ea. Are de asemenea trei piese importante, un inel, o piatra de coral, o alta piatra semipretioasa pe care le daruieste sau le planteaza in mormantul lui Bulgakov gasit cu greutate, fiindca nu avea nici un semn distinctiv.
In opinia ei, singurul scriitor roman care s-a apropiat de rus prin indrazneala proiectului ingeresco-diavolesc este I.D. Sarbu in romanul sau postum, Adio Europa. Isi aduce aminte ca la 14 ani fiind la Moscova a refuzat sa viziteze mumia lui Lenin. In acest fel l-a razbunat pe Bulgakov. Remarcabile insemnarile Matei Petreu care ne redau culoarea, lumina, sonoritatile Moscovei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă