14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialBolile nutritionale apar din cauza alimentatiei necorespunzatoare

Bolile nutritionale apar din cauza alimentatiei necorespunzatoare

Obezitatea, diabetul, hipertensiunea arteriala, arterioscleroza, rahitismul, osteoporoza, guta si unele neoplasme cu precursori alimentari constituie o mica parte din asa-zisa “grupa a bolilor produse prin greseli alimentare”.
Malnutritia proteica printr-o alimentatie aproteica, la copii si adulti, provoaca o scadere a potentialului imunologic si apoi aparitia a numeroase boli cu etiologie microbiana, virotica sau parazitara. Anemiile feriprive se intalnesc frecvent la copii si femei si apar prin regimuri alimentare monotone si unilaterale. O alta boala cu evolutie endemica in anumite zone geografice este gusa endemica, prin lipsa de iod din alimentatie.
O alimentatie carentiala saraca mai ales in vitamina PP duce la aparitia pelagrei. Carenta in grupul de vitamine B favorizeaza aparitia maladiei Beri-Beri, care are manifestare clinica polinevrita asociata cu tulburari circulatorii vasculare si respiratorii. Scorbutul (determinat de lipsa vitaminei C) se insoteste frecvent cu anemie si sangerari pe care nu ni le explicam. Dimpotriva, abuzul alimentar duce la obezitate, diabet si boli cardiovasculare. Obezitatea in vestul Europei si SUA depaseste 25% din populatie. Obezii mai au parte si de boli colaterale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, arterioscleroza, boala varicoasa, guta, litiaza biliara, artroze si multe altele. Dar greselile alimentare nu se refera numai la principalii nutrienti (glucide, proteine, lipide, vitamine), ci si la faptul ca se mananca prea multa carne, prea multe grasimi, prea mult zahar si prea multa sare. Apoi graba omului de a manca, adeseori “in picioare”, inainte de a-si spala mainile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă