Banca Nationala a reusit sa prezinte o analiza coerenta a evolutiilor economice, financiare, monetare si valutare in anul 2004, apreciaza comisiile pentru buget, cerand vot favorabil din partea plenului.
Comisiile au constatat ca obiectivele generale si orientarile politicii monetare promovate de Banca Nationala in anul 2004 sunt in concordanta cu prevederile Strategiei nationale de dezvoltare economica pe termen mediu a Romaniei si cu angajamentele asumate de autoritatile romane prin documentele elaborate in contextual negocierilor de aderare.
In anul 2004 economia romaneasca s-a caracterizat prin continuarea tendintelor favorabile din anii anteriori in privinta cresterii economice, dezinflatiei, controlului deficitului bugetar si reducerii somajului, se mai arata in raportul mentionat. In plus, comisiile pentru buget considera ca in implementarea politicii monetare Banca Nationala a actionat cu responsabilitate, actiunile si masurile intreprinse fiind ferm subordonate asigurarii si mentinerii stabilitatii preturilor, un obiectiv fundamental prevazut prin legea privind statutul BNR.
De asemenea, s-a apreciat ca BNR a manifestat nu numai fermitate, ci si flexibilitate in instrumentele implementarii politicii economice, corespunzator evolutiilor macroeconomice.
Cu privire la activitatea de autorizare, reglementare si supraveghere prudentiala a institutiilor de credit, comisiile pentru buget au constatat ca s-au intensificat preocuparile pentru consolidarea sistemului bancar prin asigurarea unui actionariat solid, capabil sa realizeze un control eficient asupra conducerilor bancilor; prin perfectionarea cadrului legislativ si armonizarea acestuia cu prevederile comunitare; prin intarirea activitatii de supraveghere bancara cu accent pe rolul sau prudential.
Comisiile au salutat faptul ca BNR a continuat preocuparile pentru asigurarea numerarului necesar bunei desfasurari a circulatiei banesti si modernizarea sistemului de plati. Aceasta in conditiile in care platile in numerar s-au mentinut la un nivel ridicat in 2004. Nu in ultimul rand, comisiile au remarcat faptul ca BNR a actionat sustinut pentru asigurarea rezervelor internationale si pentru administrarea lor mai eficienta. Nivelul rezervelor internationale s-a majorat in 2004 cu 4,4 miliarde de euro, fiind cea mai accentuata crestere din ultimii 7 ani. Volumul total al rezervelor a fost de 11,9 miliarde de euro, din care 10,8 miliarde de euro in valuta si 1,1 miliarde de euro reprezentand echivalentul a 105,45 tone de aur.