Bellingcat l-a identificat pe cel ce a intrat în Marea Britanie sub numele de Alexandr Petrov ca fiind Alexandr Ievghenievici Mișkin, în vârstă de 39 de ani.
Mișkin și Anatoli Cepiga, ambii ofițeri GRU, sunt acuzați de procurorii britanici de tentativă de asasinat cu agent toxic Noviciok asupra lui Serghei Skripal, și acesta fost ofițer GRU, și a fiicei sale, Iulia, în orașul Salisbury.
O femeie a murit mai târziu după intoxicația cu Novi-ciok, după ce partenerul ei a găsit în parc o sticlă de „parfum“ pe care i-a dăruit-o. Poliția britanică susține că agentul neurotoxic a fost introdus în Marea Britanie în sticla de parfum.
Conform Bellingcat, Mișkin s-a născut în iulie 1979, iar 15 ani, până în septembrie 2014, adresa sa de domiciliu înregistrată la Moscova era aceeași cu sediul GRU, ca și în cazul lui Cepiga.
Rangul GRU al lui Mișkin nu este cunoscut, dar având în vedere că a lucrat 15 ani ca militar, probabil să fie colonel sau colonel locotenent.
Se pare că el a fost recrutat de GRU în timpul studiilor sale la una dintre academiile militare de medicină rusești, iar între 2011 și 2018 a călătorit în mod repetat sub identitatea lui Alexandr Petrov, inclusiv în Ucraina și teritoriul separatist al Republicii Transnistria.
Rusia neagă orice implicare în otrăvire, iar cei doi au declarat public că erau tu-riști care au zburat la Londra pentru a se distra și au vizitat Salisbury pentru a vedea catedrala.
Ministerul Apărării, furibund
La Ministerul Apărării rus a avut loc o reuniune secretă în urma numeroaselor eşecuri ale agenţilor Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) în SUA, Marea Britanie, Olanda şi Muntenegru. Potrivit publicaţiei independente ruseşti MBX Media, cuvintele cel mai des utilizate au fost „incompe-tenţi, cretini“ pentru a-i defini pe agenţii GRU daţi în vileag.
Concomitent, la sediul GRU („Acvariul“, în jargonul serviciile secrete) au fost analizate în detaliu acţiunile tuturor grupurilor trimise pentru a efectua activităţi de „sabotaj şi măsuri speciale“ în Occident.
Cea mai criticată a fost operaţiunea GRU din Olanda, de unde au fost expulzaţi patru agenţi ruşi, suspectaţi că intenţionau să comită un atac cibernetic asupra sistemului informatic al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a încercat luni, fără succes, să acrediteze ideea că cei patru „specialişti“ fuseseră trimişi în Olanda pentru a verifica securitatea Ambasadei Ruse de la Haga din punct de vedere informatic.
Conform MBX Media, printre cei responsa-bili de eşecul din Olanda a fost numit colonelul GRU -Konstantin Bahtin, care lucrează sub acoperire diplomatică şi care este prieten cu Anatoli Cepiga, alias Ruslan Boşirov, unul dintre cei doi suspecți din „cazul Skripal“.
Bahtin este secretar II la Ambasada Rusiei din Olanda şi a contactat în repetate rânduri telefonic sediul GRU din Moscova înainte de venirea celor patru pentru a preciza unele detalii ale operaţiunii.
Logic, telefonul lui Bahtin era ascultat de -către serviciile de informaţii olandeze. „El era responsabil de partea tehnică şi a predat echipamentul necesar acestor idioţi. În viitorul apropiat, el va fi rechemat la Moscova şi s-ar putea să fie retrogradat“, a declarat o sursă pentru MBX Media.
În aprilie, lângă sediul OIAC, poliţia olandeză a reţinut patru ruşi care aveau echipamente electronice într-o maşină parcată în apropierea hotelului unde se cazaseră. Aceştia aveau asupra lor paşapoarte diplomatice pe numele lui Oleg Sotnikov, Aleksei Moreneţ, Evgheni Serebriakov şi Aleksei Minin.