Pe la mijlocul mandatului dlui Emil Constantinescu de Presedinte al Romaniei, cand inca nu ni se risipisera chiar toate sperantele intr-un mai bine (de care n-avem parte nici astazi!), am fost – gratie unei fundatii crestin-democrate – in una dintre cele mai puternice tari ale Uniunii Europene, impreuna cu un grup de colegi din presa noastra. Am vizitat cateva redactii ale unor mari ziare si am avut prilejul sa intalnim jurnalisti importanti, care lucrasera in capitalele grele ale lumii si care aveau o viziune clara asupra viitorului Europei unite, chiar daca la acea ora UE numara doar 15 tari. Desi veneam de-acasa gata intoxicati ca „Europa nu ne vrea”, acolo am avut surprize mari. Nu faptul ca stiau precis ce se intampla in Romania, nici ca erau uimiti si intristati de lentoarea cu care se miscau lucrurile la noi mi s-a parut surprinzator. Ci mesajul aproape general pe care ni-l transmiteau; rezumat si inevitabil simplificat, acesta era: „Grabiti-va, Ursul iese din somnolenta…” Sper ca e limpede: Ursul, adica Rusia.
Fireste, nu cativa gazetari (dintre care nu toti doreau sa priceapa mesajul) puteau impulsiona ritmul de europenizare a Romaniei. Dar viziunea atat de clara a acelor mari jurnalisti occidentali s-a dovedit corecta. Mai rau, cred: cine vede diferenta dintre Rusia condusa de Eltin si cea condusa de Putin (dar, oare, cine n-o vede?) ar putea avea cosmaruri privind viitorul intereselor romanesti. Pentru Tarile Baltice urmarile Pactului Ribbentrop – Molotov sunt, practic, sterse (chiar daca, pentru gravele traume istorice, la care au fost supuse, nu au primit nici macar scuze formale), iar admiterea lor in UE si in NATO le ofera cele mai solide garantii pentru un viitor demn si prosper. Noi, insa, urmam „politica pasilor marunti” – recomandata de fostul ministru de Externe Adrian Severin (H2O – 66% hidrogen, 33% oxigen!) pe cand devenise inalt functionar european.
Va recomand sa cititi comentariul lui Vitali Tretiakov (publicat pe Kreml.org, preluat de Agentia „Rusia la zi” si aparut in ziarul ZIUA – bravo! – de marti 18 octombrie 2005), al carui titlu spune totul: „A inceput procesul noii integrari a spatiului ex-sovietic”. Va ofer doar finalul: „Dupa ce formula se va desfasura reunificarea rusilor este alta chestiune, dar este scopul strategic al politicii ruse” (subl. mea). Deloc sibilinic. Limpede, nu? In schimb, marturisesc ca n-am inteles nimic din declaratiile ministrului nostru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, dupa intalnirea cu omologul sau (haida de!) din Federatia Rusa, dl. Serghei Lavrov. Dar, poate, ca asa si trebuie, vorba unui copilas cu intuitie dare care se exprima mai greu: „pitil, pitil…”