Intreprinzatorii constanteni cu initiativa se pregatesc inca de pe acum pentru „invazia” fondurilor structurale care vor veni in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana. Miliarde de euro asteapta sa fie cheltuite, dar pentru aceasta este nevoie de proiecte concrete si eligibile. Una dintre persoanele care si-a facut bine temele in aceasta privinta este Aurel Papari, presedintele Fundatiei Cultural Stiintifica „Andrei Saguna”.
Una dintre cele mai importante realizari ale managerului Aurel Papari este Universitatea Andrei Saguna, unde s-au scolit mii de tineri din Constanta si din imprejurimi. Fondurile europene sunt extrem de importante pentru institutia de invatamant, care are o experienta de peste zece ani in derularea acestora. „Consideram instruirea in privinta acestor programe foarte importante pentru noi si pentru ca aceasta instruire ne invata cum sa accesam fonduri europene. De fapt, noi accesam fonduri europene din 1994. Suntem prima organizatie nonguvernamentala care am derulat un program european atunci cand seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a semnat un contract cu noi, denumit Democratia 1996, program care a vizat pregatirea pentru alegerile din 1996 si derularea lor in contextul democratic”, a declarat Aurel Papari. Acesta se declara convins ca poate derula, cu ajutorul profesorilor si studentilor, activitati practice, alaturi de cele teoretice. „Suntem in stare sa infiintam un spital privat. Avem cladire, asteptam fondurile structurale care sa ne ajute cu dotarile. Spitalul va apartine unei organizatii neguvernamentale nonprofit – si asta este foarte important – si care sa fie in slujba comunitatii, asa cum in slujba comunitatii este si universitatea”, a adaugat Aurel Papari.
Experienta vasta
De-a lungul vremii, fundatia a derulat mai multe programe europene, cel mai recent fiind programul Leonardo, de care au beneficiat 15 studenti, care au stat trei luni la Palermo, in Italia. In opinia presedintelui, aceste instruiri reprezinta o etapa in pregatirea tinerilor astfel incat acestia sa fie cat mai competitivi in accesarea programelor europene, in beneficiul comunitatii locale. „Mai important este insa ca aceste informari ne ajuta pe noi sa fim capabili si competenti sa diseminam aceasta informatie la studentii nostri, managerii de maine, care trebuie, inca de pe bancile facultatii, sa aiba cat mai multe informatii in legatura cu aderarea noastra la UE, cu obligatiile pe care le implica aceasta, cu fondurile care ne revin”. Nu intamplator, in cadrul Universitatii Andrei Saguna functioneaza, de patru ani, un centru de informare europena.